2024-03-27 | 2 min läsning

Pop-up-bibliotek i tvättstugan ska väcka barnens läslust

Foto: Lo Birgersson
2024-03-27 | 2 min läsning
Pop-up-bibliotek i tvättstugan ska väcka barnens läslust
Under påsklovet flyttar tre tvättstugebibliotek in i Poseidons fastigheter runt Frölunda torg. Tanken är att väcka läslusten till liv i vardagen och informera om litteraturens positiva effekter på barns utveckling.

Satsningen görs under tiden som Frölunda kulturhus och bibliotek är stängt för renovering.

Anna-Carin Svedstam, bibliotekarie på Frölunda bibiliotek.

När tvättstugebiblioteken invigs kommer Anna Carin Svedstam och hennes kollega Camilla Bergstrand att cykla till dit på bibliotekets lådcykel tillsammans med feriearbetare från Poseidon.

— Vi vill presentera litteratur på oväntade platser. Tillsammans med Poseidon ger vi boende tillgång till härlig och ny litteratur för barn och unga. Vår ambition med tvättstugebiblioteken är att de ska öka lusten att läsa och inspirera fler till läsning, säger Anna Carin Svedstam, bibliotekarie på Frölunda kulturhus.

Tvättstugebiblioteken
  • Öppnar till att börja med på tre platser under påsklovet
  • 3 april: Marconigatan 27, klockan 15.30-16.30
  • 4 april: Gånglåten 19, klockan 13 – 14, Näverlursgatan 8, klockan 15 – 16
  • Ytterligare ett bibliotek planeras på Gånglåten 67 efter sommaren

Tvättstugebiblioteket har ett urval av böcker där bibliotekarierna utgår från barnens intressen och med fokus på kvalitet och mångfald.

Böckerna kommer att bytas ut efter hand så att så många som möjligt ska kunna låna flera gånger och läsa många olika böcker. Urvalet är gjort för barn mellan 0 och 12 år och det behövs inget bibliotekskort för att låna. Tanken är att hyresgästerna lämnar tillbaka böckerna så fort de läst ut dem.

“Lägger grunden till ett stort ordförråd”

Tvättstugebiblioteken ska vara i gång året runt och kommer också att bjuda på aktiviteter.

Anna Carin Svedstam hoppas också att fler boende upptäcker pop up-biblioteket på Frölunda torg tack vare tvättstugebiblioteken och därmed börjar läsa mer.

– Vi vet att läsning bland annat lägger grunden till ett stort ordförråd. Vi vet också att barn som blir lästa för och tillsammans med får bättre förutsättningar i skolan.

Satsningen är ett samarbete mellan kulturförvaltningen och bostadsbolaget Poseidon.Prenumerera så du inte missar något nytt!