Populärt bland kändisar att besöka daglig verksamhet
Artisterna tycker det är kul att ställa upp och när de kommer blir det möten som ger avtryck.
Tidningen innebär också att deltagarna har en meningsfull sysselsättning där de får utvecklas och jobba med sina intressen.
– Min favorit bland de kändisar jag träffat är Niklas Källner, han är så trevlig, säger Elin Spaander, en av deltagarna på Papper och print och en del av tidningsredaktionen.
En annan deltagare är Robert Stenborg, hans favorit är Olle Jönsson. Det beror till stor del på att Robert älskar dansbandsmusik och har dansat till hans musik flera gånger.
Journalisten och programledaren Niklas Källner och sångaren Olle Jönsson är bara några av de artister som varit med i tidningen. Sedan ett år tillbaka har flera namnkunniga kändisar blivit intervjuade. Hur började det egentligen?
Per Andersson först ut
– När jag började jobba här för cirka ett år sedan fick jag i uppdrag att titta på hur vår tidning Månadsbladet kunde utvecklas, berättar Peter ”Petrus” Russberg, stödassistent.
– Jag tänkte att det kunde vara läsvärt att lyfta fram starka personer och där föddes idén. Jag tog kontakt med komikern Per Andersson, som utan tvekan ställde upp. Det var så det började och sedan har det rullat på, fortsätter Peter Russberg.
Efter starten med Per Andersson har ryktet spridit sig och när en kändis berättat för sina kollegor i branschen att de varit med sprider det sig som ringar på vattnet.
– Det är enkelt att få fler att ställa upp, berättar Peter Russberg. Det är väldigt få som tackat nej, i princip alla tackar ja.
Meningsfulla möten
När kändisarna ska intervjuas kommer de vanligtvis till Papper och Prints lokaler i Majorna. Då blir det fika och lite försnack i deras kreativa verkstad innan intervjun sätter i gång. Innan artisten kommer har personalen kollat av vilka av deltagarna som är intresserade och vill vara med.
En till två deltagare leder intervjun och ställer frågorna. Alla artister får samma frågor som handlar om allt från favoritmat till om de känner någon med en diagnos.
Månadsbladet
- Har funnits i 46 år
- Tidningen utkommer med åtta till tio nummer om året
- Månadsbladet har fasta prenumeranter och delas även ut på exempelvis skolor och bibliotek
Vill du prenumerera på Månadsbladet?
- Prenumerant blir du enklast genom att mejla till papper.print@funktionsstod.goteborg.se
- Missa inte heller att besöka butiken på Jaegerdorffsplatsen 3
- Butiken är öppen måndag till torsdag klockan 10-14
– Det är tydligt att kändisarna uppskattar frågorna, berättar Ninna Glimmerås, stödassistent. De tycker att frågorna är ovanliga och roliga, de brukar säga att det är frågor de inte brukar få i vanliga fall.
Deltagarnas intressen styr
När en tidning ska bli till är det många moment och arbetsuppgifter som ingår. Innehållet ska planeras, det ska intervjuas, skrivas och så ska tidningen skapas i datorn.
Deltagarnas insatser baseras alltid på deras intressen och färdigheter. Christoffer Bielecki är till exempel expert på att skapa kluriga korsord.
Gabriel Luvö är redaktionens författare som älskar att skriva. Snart kommer tidningen att innehålla hans deckare, en följetong i flera delar.
Elin Spaander har ett stort intresse för Melodifestivalen och därför börjar hon redan nu att skriva om den, för att skapa rätt stämning innan festivalen drar i gång nästa år. Robert Stenborg har flera strängar på sin lyra och brukar bland annat vara den som sätter ihop kluriga frågor till varje nummer.
– Det är viktigt att utgå från deltagarnas intressen, säger personalen. Det innebär att de har ansvar för olika delar. Ibland vill de intervjua, ibland skriva eller jobba med layouten.
Utvecklande och roligt
Personalen märker tydligt att deltagarna växer och utvecklas när de jobbar med tidningen.
– Precis som för alla andra är det viktigt att få sätta sitt namn på något, får göra det som är kul och få uppskattning för det.
Deltagarna har flera saker att säga om vad de tycker att de lärt sig genom tack vare arbetet i redaktionen.
– För mig är det skrivandet. Jag har lärt mig mycket genom att skriva. Till exempel tycker jag det blir lättare att se hur jag kan utveckla språket. Jag är bra på rättstavning och jag hjälper gärna mina kollegor i redaktionen, berättar Elin Spaander
Uppskattning på många sätt
Månadsbladet har funnits i hela 46 år. Under den tiden har tidningen självklart utvecklats mycket. Många tycker den har blivit ännu bättre nu när det går att läsa intressanta intervjuer med kända personer.
– Det är många som hör av sig och berättar att de gillar tidningen och ser fram mot nästa nummer, berättar Sara Svensson, stödassistent.
En annan del av uppskattningen är det trevliga bemötande de får när artisterna kommer på besök. Personalen berättar att de förutom att de tar sig tid att komma dit också är bra på att se deltagarna och ge dem uppmärksamhet. Det visar sig även genom deras svar på frågorna.
Ett fint exempel är Uno Svenningsson som fick frågan om vad han hade bestämt om han fått vara kung för en dag. Då svarade han att han hade bestämt att alla borde få komma till Papper och print och träffa det härliga gänget.
– Artisterna tycker det finns en sådan värme hos oss, berättar personalen.
Papper och print
- Är en daglig verksamhet inom förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad
- Målgruppen är personer med intellektuell, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada
- Förutom produktion av Månadsbladet finns en kreativ verkstad där deltagarna skapar av återbrukat material
- Sakerna som tillverkas går att köpa i verksamhetens butik
- En annan arbetsuppgift är utskrifter av till exempel flyers, menyer, tidningar, visitkort med mera till betalande kunder – Papper och print är den verksamhet i Göteborgs Stad som skriver ut mest av alla