Eleverna får klämma och känna på potatisar i olika färg och form. – Är det här ens en potatis, frågar en elev i förstaklass om den mörkblåa potatissorten ”Le Vitelotte”. Foto: Annelie Alsbjer.

2024-02-29 | 3 min läsning
Potatisvecka på Lärjeskolan
Denna vecka lagar Lärjeskolans skolkök 400 kilo potatis. ”Vi har potatisvecka eftersom vi vill berätta för eleverna om potatisens historia och att det finns många sätt att laga den på”, säger köksmästare Remon Khalil.

I nordost är det potatisvecka i skolmatsalarna. På borden i Lärjeskolans skolmatsal har kockarna förberett med fakta och bakgrund om olika rätter med potatis.

– Eleverna lär sig att potatisen är en mångsidig gröda som går att koka, fritera, mosa, steka, baka och mixa slät till soppa, säger Therese Andreasson, måltidsbiträde på Lärjeskolan.

Under veckan får eleverna äta bland annat bakad potatis, potatisgratäng och hasselbackspotatis.

Under veckan får eleverna lära sig mer om potatis. Bland annat att det finns 2500 olika sorter potatis runt om i världen. Foto: Annelie Alsbjer

Eleverna får klämma och känna

Medarbetarna i skolköket har förberett så att lärarna kan prata om potatisen i klassrummen under veckan. I skolmatsalen får eleverna sedan klämma och känna på potatissorter i olika färg och form.

Potatis

  • Idag västvärldens vanligaste grönsak
  • De delar man äter kallas stamknölar
  • Kommer ifrån en bergskedja i Sydamerika som heter Anderna där den har odlats i 10 000 år
  • På Quechua, ett språk som talas i Anderna, heter potatis papa
  • Odlades vid Uppsala universitet redan 1658
  • Det var troligen Jonas Alströmer från Alingsås som var först med att verka för att odla potatis i stor skala till människoföda
  • Vintertid en viktig C-vitaminkälla som också är rik på järn och stärkelse

Källa: Göteborgs botaniska trädgård

– Eleverna är väldigt nyfikna och tycker att det är spännande när det är temavecka i bamba. Jag har pratat om potatisen med mina elever tidigare idag, säger Raba Racho, klasslärare för årskurs 5 på Lärjeskolan.

Även salladsbuffén bjuder på potatis. Denna dag i form av potatissallad. Senare i veckan får eleverna testa potatiskaka med sylt och kladdkaka med råriven potatis. Foto: Annelie Alsbjer.

Temavecka varje år

Varje år planerar köksmästare och kockar i nordost för en gemensam temavecka. Syftet är att öka intresset för maten i skolan så att eleverna orkar med skoldagen.

– Vi märker att när vi har temaveckor i bamba öppnar det också upp för en bättre dialog med både elever och lärare. Vi får en anledning att prata om maten vi serverar, säger Therese Andreasson.

Medarbetarna i skolköket på Lärjeskolan lagar cirka 1250 portioner mat varje dag. Foto: Annelie Alsbjer

Köksmästare Remons potatiskladdkaka

Ingredienser för 8 personer
• 3 ägg
• 150 g mat- och baksmör
• 3 dl strösocker
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl kokt potatis
• 1 dl kakao
• 1 msk vaniljsocker
• 1 krm fint salt

Tillagning
1. Klä botten av en form, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
2. Smält smöret.
3. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret.
4. Blanda potatis, mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 12 minuter. Lossa kakan från formen och njut den nygräddad och varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass, eller förvara den i rumstemperatur eller i kylen tills den ska serveras.



Prenumerera så du inte missar något nytt!