2025-02-28 | 3 min läsning

Promenera och få inblick i Södra älvstrandens framtid

När färjeterminalerna flyttas från Södra älvstranden ska området byggas om för att få en mer levande stadsdel med bättre tillgång till vattnet. Foto: Magnus Brink
2025-02-28 | 3 min läsning
Promenera och få inblick i Södra älvstrandens framtid
Hur blir det när färjeterminalerna flyttar från Södra älvstranden och vad ska byggas där istället? Nu bjuds allmänheten in till promenader i området där man kan ställa sina frågor och få insyn i planerna.

Just nu arbetar Göteborgs Stad med ändringar av översiktsplanen för staden och en del i ändringarna är en så kallad fördjupning av Södra älvstranden, området mellan Klippan och Järnvågen. Målet är att göra denna del mer levande och att den går från dagens industriområde till den blandstad som finns i innerstaden, med bostäder, social service, parker och ett älvstråk.

– Det antogs en översiktsplan 2022, men nu har vi ett förslag ute om att ändra den i detta område. Från början av januari och fram till den 25 mars har vi något som kallas för samråd, där allmänheten kan komma in med synpunkter på den här förändrade planen, förklarar Jessica Andersson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Här kan du vara med på promenader:

  • Var: Samling utanför Majornas bibliotek vid Chapmans torg
  • När: 3 mars klockan 17, 10 mars klockan 12 och 17 mars klockan 08
  • Hur: Promenaden tar cirka 40 minuter och avslutas inne i biblioteket

Anmälan: Anmäl dig till det tillfälle du vill vara med på

Länk:  Göteborg växer: Förslag till ändring av översiktsplan för Göteborg

Anledningen till att man ändrar översiktsplanen här är att beslutet om flytt av Stenas färjeterminaler fattades efter att den aktuella översiktsplanen antogs. Det förändrar hur Göteborgs Stad ser på markanvändning här.

Promenera och ställ frågor

Samrådet innefattar bland annat öppna informationsmöten på olika platser men också möjligheten att gå på promenader tillsammans med Jessica och hennes kollegor på stadsbyggnadsförvaltningen.

Alla göteborgare kan komma med synpunkter på hur Södra älvstranden ska förändras. Stadbyggnadskontoret har hållit informationsmöten om det nya förslaget, och välkomnar nu också allmänheten att gå på informationspromenad i området med dem. Foto: Göteborg Stad

– Som ett komplement till att presentera förslaget i olika lokaler, bjuder vi in till promenader i det aktuella området så att vi kan visa och beskriva förslaget i miljön. Och här får man så klart ställa frågor och komma med synpunkter. Och alla är välkomna, även om man inte bor i området, detta är ju en viktig del av Göteborg som många känner tillhörighet till, säger Jessica Andersson.

Skicka in skriftliga synpunkter

Förutom promenader och informationsmöten kan man också bidra genom att skicka in sina synpunkter skriftligen. Alla synpunkter från allmänhet men också olika parter, som till exempel Länsstyrelsen eller Naturskyddsföreningen, ställs samman och sen får man eventuellt arbeta om förslaget.

– Man kan se detta som det första steget för förändringen av Södra älvstranden. Det är en översiktlig planering som sen går över i en detaljplanering. Men tanken är att arbetet ska vara igång efter 2030 i samband med att färjorna flyttar, så det är inte så långt bort.

Nya bostäder och service 

Den största förändringen blir att färjeterminalerna flyttas och att marken ändras från industrimark till blandad stadsbebyggelse, där det ska finnas plats för bostäder, verksamheter, service samt olika kommunala verksamheter. Man beräknar att det ska byggas mellan 2000 och 3000 nya bostäder men det beror mycket på hur Oscarsleden kan hanteras. Den är idag en stor barriär i området och för med sig utmaningar i form av buller och luftkvalitet.

Fiskhamnen har också fått en plats i det nya förslaget och man har även en plan för att göra Oscarsleden mer integrerad i området.

– Vi vill öppna upp Södra älvstranden så att man kan promenera längs vattnet ända inifrån stadskärnan. Det rör sig om cirka tre kilometer kajkant som behöver ha olika funktioner, för både båtar och människor, men som behöver bli mer tillgänglig för allmänheten, säger Jessica Andersson.

Foto: Göteborgs Stad



Prenumerera så du inte missar något nytt!