Reboot får pris för sina insatser för unga
Reboot är en arbetsmarknadsinsats från Svenska Fotbollsförbundet. Projektet, som fått medel efter beslutfrån ESF, riktar sig framför allt till unga utan sysselsättning och som bor i utsatta områden. Ett av målen är att man ska få in unga i arbete eller studier genom bland annat utbildningsinsatser, fysisk träning och praktik.

Marina Hanna Esso med sin arbetsgrupp inom Reboot.
Stärkt föreningslivet och idrotten
Projektet har nu fått pris för Årets samhällsprojekt av affärstidningen Sport & Affärer enligt den här motiveringen:
”Det kombinerar fotbollens kraft med människors behov av att komma ifrån passivitet till sysselsättning, utbildning och jobb. Projektet i allmänhet har lyckats få mycket stora resurser att både inspirera, utbilda och få människor i praktik. Extra stark har utvecklingen varit i Göteborg där Reboot också fått med sig näringslivet och kommunen på ett starkt sätt och inte minst stärkt föreningslivet i områden där idrotten och föreningar inte är självklara.”

Foto: Marina Hanna Esso
“Blir starkare tillsammans”
Marina Hanna Esso, projektledare på Göteborgs fotbollförbund, beskriver samarbetet med staden som mycket effektivt och att samverkan mellan olika aktörer gör att man blir starkare tillsammans.
— Mitt sätt att arbeta är att kroka arm med andra och att samarbeta. Att ha en kommun på vår sida är oerhört viktigt. Det visar att det finns ambitioner för de här frågorna, säger hon.

Foto: Marina Hanna Esso
Hur känns det att ha vunnit pris?
— Det känns jättekul! Man får kvitto på att det vi gör verkligen uppmärksammas och att vi gör ett bra arbete. Det är en ära att vinna detta priset.
Marina Hanna Esso säger att en av ingredienserna i projektets framgångsrecept är att hur man lyckats nå ut till målgruppen. Bland annat hon själv och handledarna som jobbar med projektet är från områden man arbetar i vilket gör att de unga känner en trygghet med dem.
Flera fördelar med samarbeten
En samverkanspart är förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning, Arbvux, där Anne Benson är tillförordnad avdelningschef. Hon ser också flera fördelar med att kommunen samarbetar med civilsamhället.

Foto: Marina Hanna Esso
— En fördel med sådana här projekt och civilsamhället är att de oftast kan nå målgrupper som vi har svårt att nå. Man kan ha en bild av att vi är mer formella, att man blir journalförd och känna viss misstänksamhet. Genom samarbete finns en möjlighet att vara med på andra ytor än de som vi som förvaltning normalt sett finns på, skapa andra aktiviteter och vara mer flexibla, säger hon.
Hur ser framtiden ut för projektet?
— Det främsta målet är att fånga upp fler tjejer och vi är på god väg. Vi har särskilda utbildningar för tjejer så att de ska känna sig trygga. Vi har märkt att tjejer gärna kommer i grupp eller med en kompis så vi satsar på den typen av insatser, säger Marina Hanna Esso.
Mina Qader är en av deltagarna i projektet och hon ser många fördelar med Reboot:
— Reboot har hjälpt mig utvecklas genom utbildningar och aktiviteter som jag annars inte hade haft möjlighet att få vara med på. Jag har fått träffa vänner från andra områden som jag annars inte hade hittat. Reboot har hjälpt mig mycket både med kunskap och med nya vänner.

Foto: Marina Hanna Esso