Majorna 1916 är en av fotoutställningarna som visas under Arkivens dag. Utställningen visar upp bostäder och ger en glimt in i vardagen hos människor i ett Majorna som sedan länge försvunnit efter rivningarna på 1960-talet.

2022-11-04 | 3 min läsning
Regionarkivet plockar fram myter och mysterier på Arkivens dag
Arkivens dag arrangeras varje år för att väcka intresse för arkivens verksamhet. Det är också den enda dagen på året då allmänheten släpps in bland de stora arkivmagasinen hos Regionarkivet i Göteborg. Myter och mysterier är temat när göteborgarna välkomnas lördag 12 november.

Viktoria Zingaropoli, arkivarie och samordnare för arkivens dag, Linn Breitkreuz, arkivarie och Eva Karlsson, avdelningschef på Regionarkivet. Foto: Joanna Glad

Hos Regionarkivet på Otterhällegatan 5 finns arkiv från verksamheter inom Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Det är handlingar från skolor, sjukvård, stadsbyggnad, lokaltrafik, kulturinstitutioner, kommunfullmäktige och mycket annat. Här finns också Göteborgs föreningsarkiv med material från folkrörelser och föreningar.

I princip endast en gång per år – på Arkivens dag – får allmänheten komma in bland de hyllmil av handlingar som förvaras i huset och inne i Otterhälleberget.

– Denna dag kan man följa med på en guidad visning. Då går vi runt och tittar i olika magasin, så att man får uppfattning hur det ser ut. Dessutom gör vi olika nedslag bland alla handlingar, säger Viktoria Zingaropoli, arkivarie på Regionarkivet i Göteborg och samordnare för Arkivens dag.

Föredrag om Göteborgsandan

Temat för Arkivens dag varierar från år till år och tas fram av en nationell organisation. I år är temat myter och mysterier.

– Ofta är temana ganska vida så man kan lyfta fram det man vill. Årets tema är spännande. Ett arkiv kan både slå hål på, eller bekräfta, en myt, säger Eva Karlsson, avdelningschef på Regionarkivet.

Klockan 11.30 på Arkivens dag kommer Jan Christensen, en av redaktörerna för boken Göteborg genom tiderna, att hålla föredraget Göteborgsandan – myt eller verklighet? Christensen ger ett perspektiv från sin forskning om uppfattningen av den så kallade Göteborgsandan, som ibland beskrivs som ett unikt samarbete mellan det lokala näringslivet och stadens politiker.

– Han menar att stadens sociala och politiska historia var mer konfliktfylld än vad som vanligen påståtts. Jag tycker att Göteborgsandan är väldigt spännande. Vad fanns det för något annat som försiggick i mötesrum som inte är dokumenterat?, säger Eva Karlsson.

En berättelse bakom det sensationella

 Dagens första föredrag äger rum klockan 10.30. Tore Samuelsson, som intresserat sig för forskning om Göteborgs historia, och bland annat skrivit boken Brottsplats Göteborg, fokuserar här på kvinnors brott.

– Det blir fokus på kvinnor som fick oäkta barn och vilka brott de drevs till, som i värsta fall var barnamord. Det är en berättelse bakom det sensationella – vad låg egentligen bakom? Genom att lyfta fram föreläsare visar vi också hur viktigt arkivmaterialet är för att få veta mer om vårt förflutna, säger Eva Karlsson.

Klockan 13.30 berättar Eva Knuts, fil dr vid Göteborgs universitet, om populära vandringssägner, som ofta inte är helt osanna utan kan ha sitt ursprung i olika händelser.

Utställningar om mytomspunna platser och personer

Förutom föreläsningar och rundvandringar finns det även utställningar att titta på under dagen.

– En utställning kopplas till Tore Samuelssons föreläsningar och hans bok om brottsplatser på 1800-talet. En annan utställning handlar om det svunna Göteborg med bilder från våra samlingar, bland annat från Gamla Majpojkars album med fotografier från Majorna 1916, som skildrar det gamla Majorna och dess invånare innan mycket av stadsdelen revs på 1960-talet, säger Viktoria Zingaropoli.

– Det blir också en utställning om Kal och Ada. De är kända som skämtfigurer, men det var riktiga personer och de förekommer i vårt föreningsarkiv, säger Eva Karlsson.

Öppet hus på Regionarkivet pågår lördag 12 november klockan 10–15.

Från utställningen Majorna 1916: Många levde trångbott och under mycket enkla förhållanden, men på bilderna skymtar man ändå leenden.Prenumerera så du inte missar något nytt!