2024-01-24 | 2 min läsning

Regnbågstider på öppna förskolan skapar trygghet

Foto: Petter Trens
2024-01-24 | 2 min läsning
Regnbågstider på öppna förskolan skapar trygghet
Öppna förskolan Sannegården har öppet för regnbågsfamiljer en förmiddag i veckan. Den riktade tiden är välbesökt och uppskattad. Många kommer varje vecka och en del reser långt för att vara med.

– Här känner jag mig trygg och kan träffa föräldrar i samma situation. Det är så värdefullt, säger besökaren Emma.

Foto: Petter Trens

Regnbågstiderna är till för alla familjer med barn 0–6 år där någon familjemedlem är hbtqi-person. De flesta aktiviteterna på regnbågstiderna är samma som i övrig verksamhet: att umgås, leka, sjunga, skapa och fika tillsammans.

Familjärt och populärt

Till öppna förskolan Sannegården kommer 10–20 regnbågsföräldrar med sina barn varje vecka. En del reser långt för att vara med.

– Skillnaden mot den vanliga verksamheten är att regnbågsfamiljen blir norm. Det är en mer familjär stämning och alla lär känna varandra väl. Vi har djupa samtal och intressanta diskussioner om föräldraskap och svåra saker, säger Marie De Feo, förskollärare på öppna förskolan Sannegården.

Öppna förskolans regnbågstider

I Göteborg finns två öppna förskolor som har riktade tider för regnbågsföräldrar:

Besökarna betonar att det är viktigt för alla som är i minoritet att ha forum att träffas i och kunna utbyta erfarenheter, känna sig mindre ensam och lösa problem tillsammans.

Foto: Petter Trens

– När mina äldre barn var små fanns inga riktade tider för regnbågsföräldrar. Då hade jag svårt att träffa personer i samma situation. Det finns inte så många andra forum för regnbågsföräldrar, säger Emma som är här tillsammans med sin fru Cathrine och deras ettåring.

Tryggt och avslappnat

Många av besökarna går även till öppna förskolan på andra tider för exempelvis föräldrakurser och föreläsningar. Där upplever de att det blir andra samtal.

– Jag upplever att jag har svårt att relatera till vissa frågor som diskuteras bland andra föräldrar när jag är på vanliga öppna förskolan. Här kan jag slappna av mer och besökarna på regnbågstiderna har blivit som min familj, säger Agnes som är här med sin ettåring.

– För mig är regnbågstiderna en trygg plats att komma till. På andra tider tänker jag: vad kommer folk säga? Här kan jag bara vara och det är väldigt skönt, säger Emma.Prenumerera så du inte missar något nytt!