2024-05-14 | 3 min läsning

Rejv för seniorer ger glädje och gemenskap

Under maj och juni anordnas flera rejv för seniorer i Göteborg. Genom utomhusdansen får de äldre en möjlighet att träffa andra och röra sig i ett roligt sammanhang. Foto: Paula Lindblom
2024-05-14 | 3 min läsning
Rejv för seniorer ger glädje och gemenskap
Är du över 65 år och gillar att dansa? Då är du välkommen till Askimsbadet, Positivparken och Bältespännarparken i maj och juni. Där arrangerar Göteborgs Stads mötesplatser i sydväst rejv för seniorer.

– Just att det är rejv är kanske en sanning med modifikation. Vi är inte på en okänd plats i mörker och vi dansar inte i flera timmar i sträck. För oss handlar rejv om att dansa utomhus och ha roligt tillsammans, säger Paula Lindblom, äldresamordnare på mötesplatserna i stadsområde Sydväst och en av initiativtagarna till seniorrejven.

Inspiration från Hotell romantik

Idén till utomhusdansen kom från början från en besökare på mötesplatsen i Askim. Hon hade sett Hotell romantik på tv där deltagarna dansar i ett avsnitt. Paula Lindblom och hennes dåvarande kollega Annika Nyström tyckte att det lät kul och förra året arrangerade de två rejv. Båda gångerna var de på Askimsbadet, där de även kommer att arrangera nästa rejv 22 maj.

– Där finns det bra plana ytor, träd som ger skugga och sittplatser när seniorerna blir trötta. Rejven har varit väldigt uppskattade och alla går därifrån med ett leende på läpparna, säger Paula Lindblom.

Dans som fungerar utan partner

Tanken med att anordna rejv för just seniorer är att förebygga ensamhet genom att ge möjlighet att träffa andra människor och att de äldre får röra på sig i ett roligt sammanhang.

– Det som är så bra med just rejv är att man inte behöver ha en danspartner. Man kan komma själv och sedan dansar vi i grupp tillsammans. Och man dansar utifrån sina egna förutsättningar. Folk kommer med både rullatorer och permobiler, säger Paula Lindblom.

Vill ha modern musik

Seniorrejven pågår i en timma, mellan klockan 13 och 14, och det finns både såpbubbelmaskin och dj. Musiken är blandad med både snabba och lugna låtar och gärna lite ny musik, efter önskemål från seniorerna själva.

– Första gången gick i vår egen fördomsfälla och spelade bara 50–60-talsmusik. Det gick inte hem alls, utan besökarna ville ha modernare musik. Den här gången ska vi nog blanda in lite techno också, säger Paula Lindblom.

Hoppas andra tar över stafettpinnen

Utöver Askimsbadet i maj kommer danssugna seniorer även att kunna gå på rejv i Bältespännarparken och Positivparken under West Pride 11 och 12 juni. Vid alla tre tillfällen kommer danspedagogen Elin Hermansson att vara med. Hon ska hjälpa till med att få igång dansarna och inspirera till olika rörelser.

– Det är verkligen enkelt och något som alla kan vara med på. Min förhoppning är att andra mötesplatser och boenden börjar fixar rejv för sina seniorer. Det vore fantastiskt om det här är starten på en ny folkrörelse, säger Paula Lindblom.

Rave 65+

Rejv för seniorer äger rum 22 maj på Askimsbadet. ”Vi dansar regnbågens alla färger” sker under West Pride är 11 juni i Trädgårdsföreningen och 12 juni i Positivparken. Rejven pågår klockan 13–14 vid alla tillfällen.

Rejven anordnas av mötesplatserna i stadsområde Sydväst, som hör till den hälsofrämjande och förebyggande enheten på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.

 Läs mer: Prenumerera så du inte missar något nytt!