De flesta större möten och kongresser äger rum i Svenska Mässan där kongressalen har plats för 1 500 deltagare. Foto: Anna Sigvardsson Högborg/Svenska Mässan Gothia Towers

2023-12-14 | 2 min läsning
Rekordår för mötesstaden Göteborg
2023 har varit ett bra år för mötesstaden Göteborg. Nivåerna återgår nu till de som var före pandemin.

Göteborg & Co har i år värvat eller stöttat ungefär 60 större möten och kongresser. Sammanlagt har de samlat över 35 000 deltagare från runt om i världen.

Enligt en deltagarundersökningar som Göteborg & Co ha gjort så är i princip alla mötesdelegater nöjda med staden som helhet.

“Arrangörerna har stort förtroende för oss”

– Mötesindustrin har återhämtat sig snabbt och det är ett bevis på Göteborgs styrka som mötesstad och att arrangörerna har stort förtroende för oss. Framgången är ett resultat av nära samarbete med näringsliv, akademi och dess framstående forskare, säger Annika Hallman, chef för avdelningen möten på Göteborg & Co.

Professor Henrik Zetterberg var en av huvudtalarna på kongressen om demenssjukdomar, AD/PD, i Göteborg i mars 2023. Foto: Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co

Ser man till de större mötena håller man de flesta på Svenska Mässan Gothia Towers. Att locka hit större kongresser tar ofta flera år.

Hållbarhetsarbete en stor fördel

Något som argumenterar för Göteborg är att staden har en mötesanläggning mitt i staden.

– Det har varit ett otroligt starkt mötesår, ett riktigt rekordår sett till volym. Aldrig förr har vår kalender varit så full av internationella kongresser, säger Malin Erlandsson, affärschef för möten och events på Svenska Mässan Gothia Towers.

Hon lyfter också stadens hållbarhetsarbete som en stor konkurrensfördel. Att staden har ett säkerhetsfokus underlättar också.

Några av de större mötena i år:

  • International conference on Alzheimer’s and Parkinson’s diseases – AD/PD – 3 300 deltagare
  • European social science history conference – ESSHC – 1 700 deltagare
  • Regional European congress of the international society of blood transfusion –ISBT – 1900 deltagare
  • Global investigative journalism conference – GIJC – 2 200 deltagare
  • Electrochemical society fall meeting 2023 – ECS – 3 400 deltagare

Läs mer: Göteborg & Co Hållbara mötenPrenumerera så du inte missar något nytt!