2023-09-22 | 4 min läsning

Rekordmånga tog sig runt Rullatorloppet

Flera av deltagarna priser för bästa utsmyckning av rullatorn. En av vinnarna var Gerd Portinsson, 80 år som smyckat ut både sig själv och rullatorn. Foto: Klara Ekdahl Warane
2023-09-22 | 4 min läsning
Rekordmånga tog sig runt Rullatorloppet
Rekordmånga hade på onsdagen tagit sig till Bältesspännarparken för att ta sig runt det 600 meter långa Rullatorloppet i Trädgårdsföreningen.

Under några timmar fylldes Bältesspännarparken av deltagare, åskådare, och personal från vård- och omsorgsboenden som körde rullstolar eller bara hejade på.

Behrouz väntade på sin fru Nahid som gick loppet med sin rullator. Foto: Klara Ekdahl Warane

Gånghjälpmedlen bland de 240 deltagarna varierade – rullstolar, rullatorer, permobiler eller ibland bara en arm som stöd.

En del av Jubileumsfestivalen

Rullatorloppet hölls första gången i Göteborg 2019 och i år var det en del av Jubileumsfestivalen Årsrika Göteborg 400.

Fransisco, 86 år vill gå Rullatorloppet nästa år igen. Foto: Klara Ekdahl Warane

Rullatorloppet är en del av Göteborgs Stads långsiktiga arbete för en mer åldersvänlig stad. Förutom att skapa tillfälle för rörelse, glädje och möten finns en förhoppning om att loppet kan bidra till att bryta stigmatiseringen av gånghjälpmedel.

Skapa möten över generationerna

– Att komma ut och träffa andra kan skapa känslan av att man är en del av samhället, säger Mimmi Bergman, som är projektledare för loppet.

Årets lopp genomfördes i samarbete med Världens Barn och Radiohjälpen och flera förskolor kom och hejade på längsmed den 600 meter långa sträckan.

Anders Krus, 75 år har tränat judo i 60 år är numera instruktör och lär själv ut fallteknik till äldre. Här tillsammans med judoinstruktören Rolf Westlund. Foto: Klara Ekdahl Warane

– Den här gången går vi för barn för att skapa möten över generationerna och att vi gör det här för varandra, säger Mimmi.

En av de som anmält sig till loppet var Nahid, 84 år. Hennes make Behrouz, ”86 plus”, som han själv uttryckte det, väntade på Nahid som gick loppet med sin rullator. Och när hon kom i mål, svettig och med strålande ögon, möttes hon av en stolt kram av maken Behrouz.

Varför ville du genomföra det här Rullatorloppet?

– Man mår bra av att röra på sig. Det är inte bra att bara sitta hemma och titta på tv

Vad vill du säga till de som känner skam över att vara beroende av gånghjälpmedel?

– Det ska man absolut inte känna, varför ska man skämmas över sig själv. Vi är värdefulla människor och vi kan använda våra erfarenheter till mycket, säger Nahid.

Nahid och Behrouz träffades som unga studenter på universitet i Iran för 67 år sedan och har varit gifta 65 år. I Sverige har de bott i 42 år.

Folkfest och fallteknik

För att höja tempot ytterligare bland seniorer och deltagare bjöd bland annat musikal- och showartisterna Robin Rösehag och Pernilla Karlsson upp till allsång.

Rullatorloppet framhåller möjligheterna med ett gånghjälpmedel och i år fanns dessutom möjligheten att lära sig fallteknik. Risken att falla ökar med stigande ålder och för den som drabbas kan det innebära ett stort fysiskt och psykiskt lidande. På en tunn grön madrass som rullats ut på gräset i Bältespännarparken visade judoinstruktörerna Rolf Westlund, 73 år och Robin Persson, 29 år, hur tekniken kan användas för att förebygga fall.

– På samma sätt som barn lär sig simma kan man faktiskt lära ut det här till alltifrån barn till äldre. Det handlar om att lära sig parera, men också att lära sig att resa sig om man väl fallit, berättar Rolf Westlund som hållit på med judo i fyrtio år.

Många kommer tillbaka

Trots regntunga moln och deltagare som klätt sig efter snabba väderväxlingar på klassiskt Göteborgsvis lyckades deltagarna gå i mål utan en droppe som föll. Men till slut kom regnet och Fransisco 86 år fick användning för sin regnponcho. Årets rullatorlopp var Fransiscos andra, och på frågan varför han anmält sig till loppet svarar han med ett brett leende

– Jag har inget annat att göra. Jag kommer nästa år igen.

Foto: Klara Ekdahl WaranePrenumerera så du inte missar något nytt!