Respons alkoholrådgivning är en av Göteborgs Stads samtalsmottagningar. På grund av covid-19-pandemin genomförs behandlingarna nu digitalt och inte fysiskt som på bilden.

2021-03-23 | 3 min läsning

Respons alkoholrådgivning finns för alla göteborgare över 20

Respons alkoholrådgivning i Göteborgs Stad vänder sig till göteborgare som på något sätt är berörda av alkoholproblem. Just nu är det ingen kö. “Vi vet att människor far mer illa under pandemin när samhället inte har samma insyn och därför är det viktigt att förmedla att vi finns. Kom till oss, om än i digital form, här finns hjälp att få”, säger Heléne Lewinsky, samtalsbehandlare på mottagningen.

Heléne Lewinsky är samtalsbehandlare på Respons alkoholrådgivning.

Göteborgs Stad driver samtalsmottagningarna Respons alkoholrådgivning, Spelberoendeteamet och Behandlingsgruppen för drogproblem.

Mottagningarna vänder sig till alla göteborgare. Respons alkoholrådgivning har funnits sedan 1960-talet och vänder sig till alla personer som bor i Göteborg, som är över 20 år och som på något sätt är berörda av alkoholproblem.

– Det kan vara att man har egna alkoholproblem eller att man är anhörig till någon som har problem. Vi tar också emot vuxna människor som vuxit upp i familjer med alkoholproblem och som märker att de blivit påverkade av det. Det händer att barn följer med som en del av en familj, men vi jobbar inte enskilt med barn, berättar Heléne Lewinsky,

Tittar på funktionen

En vanlig uppfattning är att en person som har alkoholproblem sitter på parkbänken, men det är en förhållandevis liten del. Det kan vara vem som helst som dricker problematiskt och man brukar säga att en av fem får problem med alkohol någon gång under sitt liv.

– Vi tittar både på vilken funktion alkoholen fyller och på mängden. Om personen till exempel behöver alkohol för att kunna fungera i vardagen, att man måste ta ett glas vin för att komma upp eller ner i varv. Det är inte bara om man dricker jättemycket som man kan ha ett problem.

Hjälper ungefär 500

Respons alkoholrådgivning hjälper ungefär 500 personer varje år. Behandlaren och den som söker hjälp utformar behandlingen tillsammans utifrån personens behov. En del vill vara helnyktra, andra vill hitta sätt att dricka kontrollerat.

– Något vi brukar få till oss från dem som söker till oss är att det är bra att vi inte jobbar utifrån färdiga mallar som ska passa alla personer. Vår utgångspunkt är att varje människa är unik och att ingen är sitt problem. Det är viktigt att människor känner sig sedda och bra bemötta.

Under covid-19-pandemin har samtalen skett digitalt i stället för fysiskt. Heléne Lewinsky berättar att det generellt har fungerat bra och att det inte varit så många avbokningar.

– För vissa har det varit lättare, de har inte behövt lämna jobbet och besöket har tagit en timma i stället för två då det inte behövts någon restid. Å andra sidan kan det också vara svårare för en del som tillbringar tiden hemma på dagarna, det kanske finns partner och barn där.

Hur har pandemin påverkat dem som söker hjälp hos er?

– Det man kan säga generellt är att den sociala kontrollen är mycket mindre. Det försvårar naturligtvis. Man kan jobba hemma och dricka, eller vara bakfull, det är mycket som inte märks i digitala kontakter.  Vi vet också att samtalen till Bris och kvinnojourerna har ökat. Utsattheten har ökat på många sätt.

Heléne Lewinsky poängterar att det är viktigt att söka hjälp för barnens skull och säger att det är väldigt lätt som förälder att tro att barnen inte märker av alkoholproblemet. Men av erfarenhet vet mottagningen att barn märker, även om de inte alltid vet vad de märker. Barn är alltid lojala med föräldern.

– Vi pratar om det med alla föräldrar som kommer till oss: Hur märker dina barn att du har alkoholproblem? Barnen behöver vara närvarande i rummet också, även om de inte är det i fysisk form.

Kan vara en sorg att sluta dricka

Alkoholproblemet kan vara omgärdat med skuld och skam. Det kan också upplevas som en sorg för vissa att sluta dricka eller minska sin konsumtion.

– Då kan man prata med oss om det. Människor gör det bästa de förmår i stunden och ingen går aktivt in för att få alkoholproblem. Alkoholen har alltid fyllt en funktion. Vi pratar om vad det är som gör att just den personen vi möter har alkoholproblem.

Åtta av tio som kommer till Respons alkoholrådgivning vill ha ett kontrollerat drickande. Två av tio vill bli helnyktra. Efter avslutad behandling har ungefär tre av tio valt helknykterhet.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | Så kontaktar du Respons alkoholrådgivning

Telefon. 031 – 367 92 47 måndag till fredag klockan 10-12

E-post. respons.alkoholradgiving@socialcentrum.goteborg.se