Foto: Ulf Olofsson
Robotkudde och röststyrd belysning visas på AgeLab
Det är äldreomsorgen i stadsdelsförvaltningen Centrum som står bakom satsningen på AgeLab, men den är till stor del finansierad av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova fram till 1 mars.
Tanken är att placeringen på Krokslätts äldreboende ska göra AgeLab tillgängligt, och förhoppningen är att många nyfikna tittar in för att ta del av allt spännande som kan göra tillvaron enklare, roligare och tryggare.
– Rummet där vi har AgeLab är ganska litet, bara 15 kvadrat, så vi har valt att bygga upp det som ett rum på ett äldreboende, säger projektledare Ulf Olofsson.
25 olika lösningar
Det skapas fler tekniska lösningar än någonsin inom vård och omsorg. Men de används inte i så hög grad inom Göteborgs Stads verksamheter som de skulle kunna göra, anser Ulf Olofsson. På AgeLab finns 25 olika produkter att testa och inspireras av. De har valts ut med hjälp av en testpanel.
– Vi visar till exempel en så kallad robotkudde med ett lugnande ljud, vilket gör det enklare att sova för oroliga. Vi har röststyrd belysning, trygghetslarm och sängar som hjälper till att flytta användaren på ett enkelt sätt, säger Ulf Olofsson.
Större saker, som inte får plats på AgeLab, visas på filmer. Det visas även filmer där man kan få prova att åka slalom genom att stå på en balansplatta.
Drop in två dagar i veckan
Vissa av alla tekniska lösningar som visas är sådana som man som brukare får betala för själv. Andra, till exempel olika larm, är en sådan kostnad som Göteborgs Stad står för.
FAKTA | FAKTA | Kom till AgeLab och prova på
- Från 25 november har AgeLab två drop in-tider i veckan:
- Måndagar kl 08.30 –12
- Onsdagar kl 13 – 17
- Det går också att boka tid – se länken nedan
- AgeLab är öppet för alla boende, anhöriga och personal inom Göteborgs Stad