Rita Prigmore. Foto: Domino Kai

2019-05-14 | 1 min läsning

Romsk Förintelseöverlevare föreläser på Stadsbiblioteket

Rita Prigmore stals som nyfödd från sina föräldrar och utsattes tillsammans med sin tvillingsyster för medicinska experiment av nazisterna. Torsdag den 16 maj berättar hon sin historia på Stadsbiblioteket.

– Jag vill säga till er: ”Ni är inte ansvariga för det som en gång hände, men ni har ett ansvar att se till att det inte händer igen.”

Rita Prigmore föddes den 3 mars 1943 i Tyskland och hade precis fyllt två år när andra världskriget tog slut. Då hade hon redan berövats sin familj och utsatts för medicinska experiment, vilka hennes tvillingsyster inte överlevde. Att systrarna inte omedelbart mördades berodde på att de var just tvillingar och att de därför var önskvärda för nazisternas fruktansvärda experiment.

 – Jag är övertygad om att det är väldigt viktig att tala om mitt folks historia, om Sinti och Roma, som har lidit så ofantlig av nazismen under Tredje riket och som fortfarande i dag utsätts för diskriminering, rasism och exkludering, säger Rita Prigmore.

Att föredraget hålls just den 16 maj beror på att detta datum uppmärksammas som det romska upprorets dag – läs mer om detta här nedan.



Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | FAKTA | Rita Prigmores föreläsning 16 maj

  • På Stadsbiblioteket den 16 maj klockan 18–20
  • Föredraget hålls på engelska
  • Programmet organiseras i samarbete med Romano Center i Väst

FAKTA | FAKTA | Det romska upprorets dag

För 75 år sedan – den 16 maj 1944 – bestämde sig nazisterna för att mörda de sista 6 500 överlevande romerna i det så kallade ”Zigenarlägret” i Auschwitz II/Birkenau. Men fångarna – män, kvinnor och barn – barrikaderade sig och gjorde så våldsamt motstånd att SS-soldaterna gav upp. De var rädda att upproret skulle sprida sig till resten av lägret, vilket tidigare skett i andra förintelseläger. I stället överfördes flera tusen romer till andra läger och sammanlagt överlevde omkring 2 000 av de som befunnit sig i Auschwitz II/Birkenau i samband med upproret.

 Omkring 19 300 romer – barn, kvinnor och män – mördades i Auschwitz II/Birkenau.

Fotnot
Sinti är ett romanifolk som idag främst lever i Tyskland och Österrike.