2024-06-24 | 3 min läsning

Rörelseglädje och inkludering på Parapuls-festivalen

Klassiskt bågskytte är något som många kan delta i. Foto: Parasport Sverige
2024-06-24 | 3 min läsning
Rörelseglädje och inkludering på Parapuls-festivalen
I samband med Paralympics 28 augusti till 8 september arrangeras i år Parapuls-festivalen i Göteborg, ett evenemang med ett starkt fokus på rörelseglädje och inkludering. Aktiviteterna är gratis och alla är välkomna.

– Det är första gången vi gör en festival i den här omfattningen. Mängder med föreningar och verksamheter är inblandade och man kommer kunna se och testa sporter och aktiviteter under hela perioden, säger Åza Rydberg, projektledare på Göteborg & Co.

Parapuls-festivalen arrangeras av Göteborg & Co tillsammans med idrotts- och föreningsförvaltningen, förvaltningen för funktionsstöd, Västra Götalands parasportförbund och RF-SISU. Den pågår under alla tio dagar som Paralympics i Paris äger rum, 28 augusti till 8 september.

31 augusti till 1 september skruvas arrangemanget upp en extra nivå, när festivalen blir en del av Göteborgs kulturkalas. Då fylls Slottsskogsvallen med ett smörgåsbord av prova-på-aktiviteter.

Elinnebandy är fart och action med specialutrustad permobil. Foto: Parasport Sverige

– Det kommer bli ett riktigt bra festivalområde inne på Slottsskogsvallen. Det blir som vilken festival som helst fast lite lugnare ljudmiljö och lite mer avstånd mellan olika arrangörer. Då funkar det bra för alla, säger Åza Rydberg.

Något för alla

En lång rad av Göteborgs många föreningar, både inom paraidrott och normidrotten, kommer finnas på plats för att låta alla som vill prova på olika sporter. Här är några exempel på aktiviteter man kan testa:
• Bågskytte
• Framerunning
• Fotboll
• Yogapass
• Dans
• Elinnebandy
• Rullstolsbasket

– Det kommer finnas något för alla. Vi vill att alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar, ska kunna delta och ha roligt tillsammans. Det är viktigt att människor möts och lär av varandra, både personer med och utan funktionsvariationer.

Vill få fler att vara med

Åza Rydberg förklarar att målet med festivalen är att visa upp hur mycket aktiviteter och föreningar som det finns för personer med funktionsvariationer, och framför allt att få fler att vilja vara med och delta själva.

– Vi behöver locka den här målgruppen att komma i gång med aktiviteter och få in rörelseglädje i livet. Vi vet att det är färre med funktionsvariationer som deltar i aktiviteter jämfört med de som inte har funktionsvariationer, och det vill vi ändra på, säger hon.

Parapuls-festivalen vill vara ett inkluderande evenemang även när det gäller förberedelserna inför festivalen. Ett exempel på det är ett samarbete med Naturfokus daglig verksamhet som kommer jobba med att sy på festivalmärken på t-shirtar till festivalens funktionärer.

– Det blir ett fint sätt att skapa delaktighet som de kommer få börja med redan i slutet av den här månaden, säger Åza Rydberg.

Parapuls-festivalen – detta händer

28 augusti
Invigning Paralympics i Paris. Visas på Stadsbiblioteket som har extra öppet mellan klockan 20:00–22:00.

30 augusti
Konferens på Slottsskogsvallen med beslutsfattare, intresseorganisationer och speciellt inbjudna gäster. Konferensen avslutas med att alla får prova på de olika aktiviteterna som erbjuds inne på arenan.

30 augusti
Dagverksamheter och anpassade skolor bjuds på en prova-på-dag på Slottsskogsvallen.

31 augusti–1 september
Prova-på-dagar på Slottsskogsvallen i samband med Kulturkalaset. Utöver alla aktiviteter på Slottsskogsvallen kan du träffa Kulturskolan, titta på cirkus och läsa en bok i Bokbussen. Det är också fler roliga aktiviteter i resten av Slottsskogen.

2–8 september
Idrottsföreningar som har haft aktiviteter på Slottsskogsvallen har öppet hus och välkomnar alla att prova på idrotten gratis.

28 augusti–8 september
Matcher och tävlingar från Paralympics visas på Stadsbiblioteket.

Läs mer: Program och mer information på Parapuls-festivalens hemsidaPrenumerera så du inte missar något nytt!