Foto: Rikard Strid
Via Riksgymnasiet för rörelsehindrade kan en elev med rörelsehinder söka till vilket gymnasieprogram hen vill, på vilken skola hen vill, förutsatt att hen har tillräckligt med poäng för att komma in på utbildningen.

Rektor Calina Folme och Christian Bengtsson, lärare på Riksgymnasiet i Göteborg. Foto: Rikard Strid
Kan läsa program på andra skolor
– Det är våra elever, men de kan läsa program på andra skolor med hjälp av vår assistans och våra insatser, förklarar Christian Bengtsson, som är lärare på Riksgymnasiet i Göteborg.
– Eleverna kan välja om de vill läsa hela eller delar av sin utbildning på en annan skola, eller om de vill läsa i våra lokaler och läsa i en liten grupp.

Foto: Rikard Strid
Skolan håller med specialpedagog och elevassistenter samt anpassar varje elevs skolgång, kurser och schema efter hens förutsättningar och behov.
Habiliteringen – den fysiska träning en person med rörelsehinder behöver för att inte bli sämre – får ta tid och plats på schemat vilket gör att utbildningen tar fyra år istället för tre. Elevhemmet stöttar ungdomen med boende, assistans och fritidsaktiviteter för att göra hen så självständig som möjligt.
”En trygghet och avlastning för den enskilda eleven”
– Vi ger ungdomarna en struktur som gör att de kan vara elever och koncentrera sig på skolarbetet. När eleven går hem från skolan, har hen hunnit med både skola och habilitering, och kan ha fritid. De måste få tid att vara tonåringar också, säger Christian.

Foto: Rikard Strid
Göteborgs Stad driver skolverksamheten medan Bräcke Diakoni ansvarar för habilitering och elevhem. De olika delarna i Riksgymnasieverksamheten är vana vid att samverka både med varandra och med externa aktörer som kommuner, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och hälso- och sjukvård.
– Vår kunskap och erfarenhet inom området innebär en trygghet och avlastning för den enskilda eleven och hens vårdnadshavare, berättar Calina. De vet att vi har koll.
Laglig rätt till gymnasieutbildning
Sedan 1990 har rätten till rh-anpassad utbildning för ungdomar med rörelsehinder stått med i Skollagen. Få skolor och kommuner har dock möjlighet att erbjuda sina rörelsehindrade elever alla resurser som behövs. Därför finns Riksgymnasiet för rörelsehindrade på fyra ställen i Sverige: Göteborg, Kristianstad, Stockholm och Umeå, och som elev kan du söka till vilket du vill.
– Vi har två specialbyggda elevhem nära skolan och kan därmed ta emot ungdomar från hela landet, säger Calina. Just nu har vi till exempel elever från Karlstad, Linköping, Skövde, och Orust. Men vi har också elever från Göteborgsområdet som bor kvar hemma men går i skolan hos oss.

Foto: Rikard Strid
Ansök via Specialpedagogiska skolmyndigheten
Ansökan till Riksgymnasiet går via Specialpedagogiska skolmyndigheten. För att bli antagen behöver man ha ett omfattande rörelsehinder och behov av anpassade studier och habilitering.
– För elever som inte har fullständiga grundskolebetyg erbjuder vi introduktionsprogram där vi skräddarsyr studierna efter varje elevs behov, säger Calina.
Riksgymnasiet
- Verksamheten består av skola, habilitering och elevhem
- Undervisningen riktar sig till elever med svåra rörelsehinder
- Ansökan görs via Specialpedagogiska skolmyndigheten
- Det finns fyra Riksgymnasier i Sverige: Göteborg, Kristianstad, Stockholm och Umeå. Som elev kan du söka till vilket du vill
- Först 1990 fick elever med svåra rörelsehinder laglig rätt till gymnasieutbildning. Innan dess kunde de bara gå på gymnasiet om det funkade på en skola i hemkommunen.
Läs mer: