2023-08-25 | 4 min läsning

Rullatorloppet ett jubileumslopp för Göteborg 400 år

Så här såg det ut under Rullatorloppet förra året. Foto: Lo Birgersson
2023-08-25 | 4 min läsning
Rullatorloppet ett jubileumslopp för Göteborg 400 år
Onsdag 20 september går startskottet för Rullatorloppet 2023. I år är loppet en del i jubileumsfestivalen Årsrika Göteborg 400 och siktar på att bli årets gladaste och mest inspirerande lopp.

Rullatorloppet är också en del av Göteborgs Stads långsiktiga arbete för en mer åldersvänlig stad. Birgitta Thielen och Mimmi Bergman, är projektledare för Rullatorloppet.

Varför är det angeläget med ett rullatorlopp och hur hänger det ihop med en åldersvänlig stad?

Birgitta Thielen, en av två projektledare för Rullatorloppet.

– Rullatorloppet vill visa glädjen med gånghjälpmedel och hur roligt det kan vara att motionera, oavsett fysisk förmåga. Samtidigt uppmärksammar vi att alla göteborgare har rätt att känna sig hemma i staden och vara delaktiga i samhället. En förutsättning är att stadens utemiljöer är tillgängliga också för personer med gånghjälpmedel, säger Birgitta Thielen, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi vill också inspirera till generationsmöten och har bjudit in förskolor och skolor att komma och heja på. Ungefär 80 funktionärer i alla åldrar ställer upp. Dessa kommer bland annat från gymnasieskolorna, dagliga verksamheter och ideella föreningar, men också enskilda seniorer ställer upp som volontärer, säger Mimmi Bergman, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Förra årets rullatorlopp blev en succé bland såväl deltagare som åskådare.

Vad har ni för ess i ärmen i år?

– I år vill vi skapa en ännu festligare folkfest både på scenen i Bältesspännarparken och i Trädgårdsföreningen. Eva Bäckman, känd från SVT och Hotell Romantik, kommer att vara en av tre konferencierer. Musikal- och showartisterna Robin Rösehag, från bland annat Vallarna i Falkenberg, och Pernilla Karlsson, som spelat i Sound of Music och Annie, tror vi kommer att skapa magi tillsammans med publiken, säger Mimmi.

Hur kommer vi att märka att det är ett jubileumslopp?

– Vi tror att vi kommer att få rekordmånga deltagare som samtidigt vill fira Göteborg 400 år. Folkfesten skapar vi tillsammans. Det kommer att bli fler aktiviteter än tidigare i Bältesspännarparken så det finns mycket att välja bland. Ett spännande inslag i år är Svensk Judo som visar hur vi kan falla på ett bra sätt! säger Mimmi.

Mimmi Bergman, den andre av de två projektledarna för Rullatorloppet.

Hur ser era egna förhoppningar ut inför loppet?

– Det viktiga är att många får uppleva glädjen i att röra sig tillsammans med andra. Vi hoppas att alla de 300 platserna i loppet fylls! Den som inte själv deltar i loppet är lika välkommen att heja på, mingla med nya och gamla vänner och ta del av allt som kommer att hända på scenen. Sedan vore det fint med värme, sol och en färgsprakande dag, säger Mimmi Bergman.

– Det ska bli en dag då det syns att Göteborg är en åldersvänlig stad! Drömmen är också att engagemanget inför eventet skapar ringar på vattnet och leder till ännu fler samarbeten men också att det inspirerar andra kommuner och organisationer som vill ordna rullatorlopp, säger Birgitta Thielen.

Liksom tidigare år kommer pris att delas ut till bästa utstyrsel av gånghjälpmedel.

– Vi vet att det finns de som kan uppleva det som stigmatiserande att behöva gånghjälpmedel. De som känner att omgivningen ser på dem på ett särskilt sätt och därför stannar de hellre hemma än att gå ut med rullatorn. Med pristävlingen vill vi inspirera till känslan att ”jag använder mitt gånghjälpmedel med stolthet och vill gärna synas, säger Birgitta Thielen.

– Vi bjuder in till en glad fest över generationerna, mitt i hjärtat av Göteborg. I rullatorloppet är alla vinnare och alla som deltar i loppet får medalj, säger Mimmi Bergman.

Rullatorloppet 2023

När: 20 september, klockan 11-14

Rullatorloppet är ett lopp för alla som använder rullator, rullstol, stavar, käpp eller stöd av en ledsagare. Platsen för det 600 meter långa loppet är Trädgårdsföreningen, med start och mål i Bältesspännarparken.

Loppet är kostnadsfritt. Max antal deltagare är 300, först till kvarn gäller.

Fullständig information, program och länk till anmälningsformulär finns på goteborg.se/rullatorloppet

Anmälan kan också göras på telefonnummer 072-855 37 91 eller 031-366 76 27, måndag-fredag kl 10-14.30.

Anmälan är öppen till och med 15 september.

Ett samarbete mellan flera aktörer

Loppet arrangeras av äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen genom Åldersvänliga Göteborg, i samarbete med Äldreombudsmannen i Göteborgs Stad och AgeCape – Centrum för åldrande och hälsa, Göteborgs universitet och Göteborg 400 år.

Ytterligare samarbetspartners är:

  • Förskoleförvaltningen
  • Grundskoleförvaltningen
  • Burgårdens gymnasium
  • Förvaltningen för funktionsstöd
  • Kulturförvaltningen
  • Idrotts- och föreningsförvaltningen
  • Pensionärs- och idrottsföreningarPrenumerera så du inte missar något nytt!