Att läsa högt för barn ger dem ett rikare ordförråd och ett verktyg som de har nytta av hela livet. Foto: Kamaji Ogino/Pexels

2024-04-18 | 3 min läsning

Så firar Göteborg Världsbokdagen

Världsbokdagen firas i år med gratis aktiviteter för barn och vuxna på Göteborgs bibliotek och kulturhus. Det blir bland annat uppläsningskväll, bokfest för skolelever och stickcafé med högläsning.

Den 23 april är Världsbokdagen. Då uppmärksammas runt om i världen böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor.

I Göteborg firas Världsbokdagen med en rad olika aktiviteter på stadens bibliotek och kulturhus.

– Jag tycker att det är oerhört roligt att vi kan lyfta litteraturen på Världsbokdagen. Det är verkligen värt att fira litteraturen och att boken har en egen dag. Boken är en fantastisk uppfinning av oss människor, som gör att vi kan kommunicera med varandra mellan generationer och över hela världen, säger Helena Jannert, utvecklingsledare, Göteborgs bibliotek och kulturhus.

Helena Jannert, utvecklingsledare, Göteborgs bibliotek och kulturhus.

Internationellt utbyte för läsning och yttrandefrihet

Världsbokdagen instiftades 1995 av Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Göteborg är en av 53 städer i världen som har utsetts till litteraturstad av Unesco. Utmärkelsen ges till städer som länge har arbetat med litteratur som en viktig del i stadens utveckling och identitet.

Joakim Albrektson, utvecklingsledare inom kulturförvaltningen och samordnare för Litteraturstaden Göteborg. Foto: Peter Nilsson

– Som litteraturstad har vi tillgång till ett stort internationellt nätverk och kunskapsutbyte för att främja läsning och litteratur och lyfta vikten av yttrandefrihet. Till exempel har vi nu ansökt om att dra i gång ett utbyte av författarskap mellan Göteborg och städerna Lviv i Ukraina, Vilnius i Litauen och Krákow och Wroclaw i Polen, säger Joakim Albrektson, utvecklingsledare inom kulturförvaltningen och samordnare för Litteraturstaden Göteborg.

Vikten av att läsa för barn

Inom Göteborgs Stad jobbar man sedan länge också med att bli en stad där vuxna läser för barnen. Till exempel genom projekt som Bokstart, där man besöker nyblivna förstagångsföräldrar i de mer prioriterade områdena för att ge bokgåvor och prata om vikten av att läsa för sina barn. I projektet Läs hjärta förskola träffas barnbibliotekarier och förskolepedagoger i en studiecirkel och pratar om läsningens betydelse för barnets språkutveckling och identitetsskapande.

– Vi vuxna har möjlighet att öppna dörrar till nya världar för barnen på ett väldigt enkelt sätt genom att läsa tillsammans. Det ger barnen ett rikare ordförråd och gör att de lättare kan sätta ord på sina känslor. Barnen får ett verktyg som de har nytta av hela livet. Det räcker att man dagligen sitter ner och läser i tio minuter med sitt barn, så gör det en enorm skillnad, säger Helena Jannert.

Världsbokdagen – urval från programmet

Uppläsningskväll på stadsbiblioteket
23 april, klockan 18:00–19.30.
Under kvällen framträder författarna Lyra Ekström Lindbäck, Linus Gårdfeldt, Cecilia Gyllenhammar, Aya Kanbar, Stefan Lindberg och Amer Sarsour. Författaren och översättaren Linda Östergaard läser den kubanska poeten och aktivisten María Cristina Garrido Rodríguez.

Skriv ett boktips – få en bok på Hammarkullens bibliotek
Pågår 22–26 april.
Skriv ett boktips och sätt upp på vitsippeväggen, så får du en bok. Väggen ska fyllas med vitsippor och skapa en hel äng.

Stickcafé med högläsning på Kulturhuset Kåken
23 april, klockan 16–17, fika ingår, drop-in.
Fira världsbokdagen genom att ta med egen stickning. Slå dig ner och lyssna på bibliotekarien Kristian Schultz som högläser medan du stickar.

Bokfest för skolelever
Skolelever bjuds in till bokfest i Göteborgs Litteraturhus. Eleverna får träffa författarna Kerstin Lundberg Hahn och Mats Strandberg.

Läs mer:



Prenumerera så du inte missar något nytt!