2024-04-08 | 3 min läsning

Så funkar gymnasievalet i Göteborg

Foto: Frida Winter
2024-04-08 | 3 min läsning
Så funkar gymnasievalet i Göteborg
Har du barn som ska börja årskurs 9 i höst? Då kommer du snart att få en massa information om olika gymnasieskolor.  Men hur fungerar det egentligen med gymnasieval och vad ska jag som förälder tänka på?

Som Sveriges näst största stad har Göteborg ett brett och stort utbud av gymnasieutbildningar. I Göteborg finns det idag 50 gymnasieskolor varav tolv är kommunala och resten fristående. Men för en Göteborgsungdom är utbudet mycket större än så.

Fri skolmarknad

Göteborgs Stad ingår i Göteborgsregionen – ett kommunalförbund med 13 kommuner runt Göteborg där det råder fri skolmarknad. Det betyder att alla elever i årskurs 9 i alla skolor i alla kommuner i Göteborgsregionen får söka till vilken gymnasieskola de vill.

Information i skolan

Studie- och yrkesvägledaren på ditt barns skola kommer att träffa alla elever i årskurs 9 och ha lektioner, gruppsamtal och enskilda samtal med eleverna om gymnasievalet. Skolan brukar bjuda in alla vårdnadshavare i årkurs 9 till ett föräldramöte där studie- och yrkesvägledaren berättar om gymnasieskolan och gymnasievalet.

Gymnasiemässa

Den 8–10 oktober är det dags för Gymnasiedagarna 2024 på Svenska Mässan i Göteborg. Det är en stor utställning där de allra flesta gymnasieskolor inom Göteborgsregionen finns med, men även en del skolor med riksintag från andra delar av landet.

Till Gymnasiedagarna blir alla elever i årskurs 9 i hela Göteborgsregionen inbjudna och de flesta går dit både med sin klass och med sina vårdnadshavare.

Öppet hus

Från november ungefär brukar skolornas öppna hus börja. Då bjuder skolorna in till öppet hus vid ett eller par tillfällen. Då får du chans att se dig omkring på skolan samt prata med personal och elever.

Antagningssystemet heter Indra

I början av december får ditt barn en inloggning till Göteborgsregionens antagningssystem Indra2, där hen ska göra sitt gymnasieval. Senast 1 februari 2025 ska valet vara gjort och då stänger systemet.

Om ditt barn ångrar sig efter det och vill göra omval får hen göra det med hjälp av studie- och yrkesvägledare på skolan eller på Vägledningscentrums Drop in-mottagning på Skånegatan 20. 

Här finns information om gymnasievalet

Det finns massor av information om gymnasieval. Det är i stort sett bara att söka på internet. Varje skola har en egen hemsida och de flesta skolor finns också på sociala medier. Det finns flera olika kommersiella gymnasievalssajter där man kan läsa om olika skolor och utbildningar. Skolverket har en sajt som heter Utbildningsguiden.

För ungdomar i Göteborgsregionen finns utbudet på Indra2.se.

Skoogle.nu kan du läsa mer om Göteborgs Stads gymnasieskolor och vad de erbjuder.

Via Göteborgs Stads hemsida goteborg.se hittar du alla gymnasieskolor i Göteborg och där kan du också läsa mer om skolkort, elevhälsa, anpassningar och stöd, vilka sorters program som finns, hur man gör för att läsa modersmål och mycket mer.

Dessutom kommer ditt barn kommer att få mycket information och reklam från olika skolor hem i brevlådan.

Tips till föräldrar

Det är ditt barn som ska välja utbildning, inte du. Det kan vara svårt, men är viktigt att komma ihåg.  Låt barnet tänka, tycka och känna medan du finns som ett stöd i bakgrunden. Gå på skolans föräldrainformation, på gymnasiemässan, på flera olika öppna hus. Ställ frågor. Läs på.

När ditt barn har bestämt sig och ska göra sitt val, se då till att barnet väljer ett par olika alternativ för inte riskera att stå utan gymnasieplats till hösten.Prenumerera så du inte missar något nytt!