Foto: Lo Birgersson
Inför grillsäsongen är det många som frågar: Kol eller gasol? Mindre vanligt är att undra hur brandsäkra alternativen är.
– Det kanske allra viktigaste, som gäller oavsett vilken grill du har, är att du grillar där risken för spridning är liten och med ordentligt avstånd till husfasader. Om det är varmt och torrt ute är det bra att kolla upp om det råder eldningsförbud. Grillning kan skapa bränder i skog och mark som sprider sig oerhört fort, säger Peter Södergren.
Grilla med kol
Det som är viktigt att tänka på om man grillar med kol är att använda tändvätska som är avsedd för grillning och aldrig T-sprit.
– När du häller T-sprit på lågor eller heta ytor kan blandningen med gas och luft i flaskan antändas och ge omfattande brännskador och starta bränder.
Släck säkert
Det är också viktigt att vara försiktig med gnistor, aska som flyger runt och att aldrig grilla inne i husvagnar, tält och fritidshus – det kan leda till kolmonoxidförgiftning. Det finns även en del att tänka på när du grillat klart.
– Det säkraste sättet att släcka är att lägga kolet i ett plåtkärl, hälla vatten på och sätta på ett tättslutande lock. Kol och briketter kan hålla värmen upp till tre dygn och många bränder har uppstått när man tömt grillen bland soporna, utan att kontrollera att de var helt släckta.
Grilla med gasol
Om du väljer att grilla med gasol finns det också saker att tänka på. Många ställer gasolflaskan under grillen, men det är inte lämpligt eftersom gasol inte får utsättas för temperaturer över 50 grader.
– Flaskan måste också stå upp. Annars finns det en risk att säkerhetsventilen inte fungerar och flaskan exploderar. Sen är det viktigt att du håller grillen ren från fett som kan antändas om det samlas för mycket.
Om det börjar brinna i en gasolgrill ska du aldrig använda vatten för att släcka. Ha i stället en brandsläckare nära till hands.
Engångsgrillar
Många tar med engångsgrillar till naturen och badplatser.
– Tänk då på att de måste stå på ett stadigt och icke brännbart material och slängas i kärl som är avsedda för engångsgrillar. Varje sommar sker bränder på grund av engångsgrillar som slängts i en soptunna eller container innan grillkolet har slocknat helt, säger Peter Södergren.