2024-10-02 | 2 min läsning

Så jobbar förvaltningen för funktionsstöd mot välfärdsbrott

Fusket och välfärdsbrotten ska klämmas åt mer. Foto: Mostphotos/Craig
2024-10-02 | 2 min läsning
Förvaltningen för funktionsstöd berättar i en ny rapport hur man stärkt arbetet mot välfärdsbrott. Till exempel har man stoppat fakturor för 78 miljoner kronor.

Det var i februari förra året som bland annat förvaltningen för funktionsstöd fick i uppdrag av kommunfullmäktige att skapa mer struktur och systematik i arbetet med att motverka välfärdsbrott och felaktiga utbetalningar.

”Fusk kostar vårt samhälle oerhört mycket pengar”

Nu har förvaltningen för funktionsstöd släppt en ny rapport släppts om det jobb man hittills gjort.

Läs rapporten här:
Förvaltningen för funktionsstöd: Struktur och systematik för att motverka välfärdsbrott

– De allra flesta gör rätt, men en liten del utnyttjar välfärdssystemet och gör att fusk kostar vårt samhälle oerhört mycket pengar. Det måste vi komma åt, säger Maria Berntsson, avdelningschef stab, kommunikation och säkerhet, som samordnat uppdraget.

Många menar att det är svårt att fuska till sig ersättning. Men i statliga utredningar har felaktiga utbetalningar på grund av brott uppskattats till ungefär tio procent av utbetald ersättning varje år.

Dessa beräkningar har dock fått mycket kritik. Det är omöjligt att veta vad den verkliga omfattningen är, men det handlar ändå om mycket pengar som riskerar försvinna. För tre år sedan dömdes till exempel elva personer för att ha lurat till sig 40 miljoner kronor, bland annat genom fusk inom personlig assistans. Flera av dem har delvis betalat tillbaka det de var skyldiga.

Medarbetare kan tipsa om misstänkt fusk

Förvaltningen för funktionsstöd har därför skärpt arbetet för att upptäcka fusk och felaktiga utbetalningar, FUT. Bland annat har ett FUT-team skapats dit medarbetare kan komma med tips om de misstänker fusk eller felaktigheter.

En annan viktig åtgärd har varit att använda crime proofing som är en analysmodell för att identifiera risker för brott eller upptäcka om någon utnyttjar och tänjer på regelverket.

Ett regelverk kan vara en lag, en riktlinje, en intern skriftlig rutin, ett rättsligt ställningstagande eller andra styrdokument.

– Genom att analysera hur regelverket kan missbrukas har verksamheten kunnat vidta förebyggande åtgärder som minimera riskerna, säger Maria Berntsson, avdelningschef för stab, kommunikation och säkerhet, som samordnat uppdraget.

Det handlar om allt från ansökan till utbetalning till externa leverantörer för utförda insatser. Bland annat har metodstöden uppdaterats med moment som ska motverka välfärdsbrott.

Många yrkesgrupper kan upptäcka fusk

Det finns många yrkesgrupper som kan upptäcka fusk. Allt från socialsekreterare till brukarnära personal eller privata utförare som kan se om något inte stämmer.

Administrationen i förvaltningen för funktionsstöd är en verksamhet som upptäcker mycket fusk. De lyckades förra året stoppa fakturor för 78,9 miljoner kronor efter noggranna kontroller. Pengar som förvaltningen annars hade betalat ut till utförare på felaktiga grunder.

– Alla fel är inte fusk och brott men att ha systematik för att upptäcka felaktiga fakturor leder också till upptäckter av välfärdsbrott, säger Maria Berntsson.



Prenumerera så du inte missar något nytt!