2025-04-14 | 3 min läsning

Så jobbar staden med försörjningsstöd

Bjarne Öhman är chef för avdelningen försörjningsstöd i socialförvaltningen Nordost. Där jobbar runt 120 personer med försörjningsstöd.
2025-04-14 | 3 min läsning
Försörjningsstödet handlar om mycket mer än att dela ut pengar till behövande. I Göteborgs Stad ligger fokus på att hjälpa människor genom socialt förändringsarbete.

– Vårt huvuduppdrag är att fler individer och familjer ska få sin försörjning genom arbete eller studier, säger Bjarne Öhman, chef för avdelningen försörjningsstöd i socialförvaltningen Nordost.

I nordöstra Göteborg finns cirka 2 700 hushåll som får försörjningsstöd, den högsta siffran i staden. Men jämfört med stadsområdets befolkning på över 100 000 invånare är det en mindre andel än vad många tror.

Självförsörjningsuppdraget det viktigaste

– Det är färre som har försörjningsstöd nu jämfört med för några år sedan. Dels beror det på att vi har haft en väldigt bra arbetsmarknad i Sverige i många år, dels har vi blivit bättre på att motivera människor och ge dem förutsättningar att ta arbete. Våra socialsekreterare är väldigt engagerade, säger Bjarne Öhman.

För socialtjänsten handlar arbetet med försörjningsstöd om två huvudspår. Det ena är den ekonomiska utredningen för att avgöra om en person har rätt till bistånd. Det andra, och viktigaste, är det som kallas självförsörjningsuppdraget.

– Det görs alltid en plan för hur varje individ ska komma ut i egen försörjning. Den kan se väldigt olika ut beroende på individens eller familjens förhållanden och förutsättningar, säger Bjarne Öhman.

Digitalisering ger mer tid till möten

Det är det sociala förändringsarbetet som är kärnan i verksamheten. Genom digitalisering har det administrativa arbetet också blivit mindre tidskrävande.

– Drygt hälften av alla ansökningar hanteras i dag digitalt av vår robot Görel. Vi arbetar för att 70 procent av alla ansökningar ska göras digitalt, berättar Bjarne Öhman.

Tiden som sparas används till att möta klienterna och stötta dem på vägen till egen försörjning. Det kan innebära allt från arbetsträning till stöd i kontakter med sjukvården eller hjälp med att ta tag i beroendeproblem.

– Mötet mellan socialsekreteraren och individen är nyckeln i det sociala förändringsarbetet. Det är socialsekreterarens uppgift att reda ut vilket behov av stöd individen har och att vara nyfiken på vilka förutsättningar hen har.

Ställer frågor om våld

En annan viktig del i arbetet handlar om att upptäcka om personer är utsatta för våld. Alla som söker försörjningsstöd får svara på det som kallas Freda-kortfrågor för att socialsekreterarna ska kunna bedöma om personen är våldsutsatt.

– Om en person är våldsutsatt sätter vi in insatser. Kanske behöver personen stöd att lämna en relation eller få plats på skyddat boende och då ska socialtjänsten ge det stödet, säger Bjarne Öhman.

Sedan hösten 2024 ställs även frågor för att upptäcka om personer är våldsutövare, med målet att kunna erbjuda stöd för att minska våldet.

Räcker bara till det allra nödvändigaste

Bjarne Öhman betonar att försörjningsstödet bara är tänkt att täcka det allra nödvändigaste.

– Rätten till försörjningsstöd prövas varje månad och ska endast täcka en skälig levnadsnivå. Det är inte detsamma som att ha det gott ekonomiskt. Skulle du lyckas spara något en månad så innebär det att du får lägre försörjningsstöd nästa månad, säger han.

Därför fokuserar de socialsekreterare som jobbar med försörjningsstöd på att hjälpa människor att förändra sina liv genom arbete eller studier.

– Att arbeta eller studera är att vara en del av samhällsgemenskapen, ingå ett socialt sammanhang, utbyta tankar och idéer. Det är sådant vi människor behöver för att må bra, säger Bjarne Öhman.




Prenumerera så du inte missar något nytt!