Så jobbar Svartedalsskolan med källkritik och källtillit
– Våra elever behöver lära sig hantera all den information som finns på internet. För att kunna göra det är det viktigt att skapa en trygg och öppen miljö där de vågar fråga och diskutera, och att de kan lita på mig, säger Sofia Larsson.

Sofia Larsson försöker vara elevernas guide i djungeln online. När hon jobbar med källkritik och källtillit utgår hon utgår från elevernas vardag och verklighet. Foto: Lo Birgersson
”Jag svarar alltid”
– De ska kunna prata med mig om vad de är med om, att jag är en trygg vuxen på skolan att vända sig till. Oavsett om det kan verka töntigt, bara är för att provocera eller om jag blir obekväm och rosig om kinderna – så svarar jag alltid. Det är ofta mycket skam inblandat i detta och rädsla för att berätta och ensamhet i detta. Jag försöker alltid sätta mig ned och vara närvarande och ställer frågor, säger Sofia Larsson.
Svartedalsskolan 4-9
- grundskola i Biskopsgården i Göteborg
- har 550 elever från grundskola och anpassad grundskola
- 2021 nådde 34,2 procent av sjätteklassarna kunskapskraven och 36,2 procent av niondeklassarna
Anpassar lektionerna efter elevernas behov
Sofia Larsson anpassar lektionerna utifrån elevernas behov, hur de är som grupp och som utgår från i deras vardag. Hon arbetar med olika ord som eleverna möter och hjälper dem att förstå och hantera svåra ämnen. Elevernas källor är med som tydliga exempel i undervisningen för att hjälpa eleverna att utveckla sina färdigheter i källkritik och källtillit.
– TikTok är en stor paradgata, jag tar dem i handen och vi tittar in i skyltfönstren tillsammans. Det är där unga hämtar sin information och det är en viktig informationskälla för många och någonting vi behöver ha med oss i vår undervisning, säger Sofia Larsson.
Har gett resultat
Enligt Sofia Larsson har arbetet ger resultat hos eleverna och en ökad medvetenhet hos vårdnadshavare om vikten av källkritik och säkerhet online.
– Jag kan se att eleverna har mer kännedom om olika begrepp och bättre på att analysera sina egna beteenden i sociala medier. Jag tycker också att samtalsklimatet på skolan och bland eleverna är tryggare, avslutar Sofia.