2015-05-13 | 2 min läsning

Så kan man skapa lä och lagom höga hus vid Centralen

Går det att lura Göteborgsvädret, med horisontalregn och allt, när man bygger den nya stadsdelen i Centralenområdet? Och hur kan man bygga höga hus i en stadskärna där invånarna tycker att redan Läppstiftet är jättehögt? Stadsbyggnadskontoret har låtit göra två studier för att svara på de här frågorna.

Det är inte lite som ska hända i Centralenområdet de närmaste decennierna. Förutom den nya Hisingsbron och en ny pendeltågsstation så ska det byggas blandstad i området, med uppskattningsvis 1 200 nya lägenheter och 8 000 arbetsplatser, men också stadspark och folkliv.

Hur skapa behagliga platser
Men hur högt kan man bygga i en stad som är van vid en ganska låg bebyggelse? Och på vilket sätt? Det har Jannika Wirstad och Peter Hulting från what! arkitektur och Annika Thörneby från WSP undersökt i en studie.

– De har utgått ifrån förslag till utvecklingen i området, och analyserat vyer från olika platser i staden, säger Katja Ketola, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Frågan är också hur man skapar behagliga platser trots att lokalklimatet emellanåt bjuder på en del regn och blåst. Det har Hanne Jonassen, Asplan Viak AS i Oslo tittat närmare på.

– Hon har tagit hjälp av klimatmodeller, väderstatistik och skisser, berättar Katja Ketola.

Viktigt underlag för det fortsatta arbetet
Båda studierna presenteras på en sopplunch i Älvrummet, den 19 maj klockan 11:45. Katja Ketola kommer tillsammans med Anna Olsson från fastighetskontoret att inleda. Efter att studierna presenterats, uppstår förhoppningsvis en diskussion om hushöjder i Göteborg och om hur man kan planera utifrån väder och vind.

– De här studierna blir ett viktigt underlag för att vidareutveckla planstrukturen för Centralenområdet och pågående detaljplaner, säger Katja Ketola.

Om du vill ha en garanterad plats – anmäl dig via länken nedan senast den 18 maj. Det går också bra att bara slinka in och lyssna – i mån av plats.



Prenumerera så du inte missar något nytt!