Så minskade Kvibergs vård- och omsorgsboende matsvinnet
I Kortedala ligger Kvibergs vård- och omsorgsboende där 64 hyresgäster bor i lägenheter fördelade på fyra enheter. Här serveras frukost, lunch och kvällsmat– måltider som både ska smaka gott och göra hyresgästerna mätta och nöjda. Lunch och kvällsmat lagas på Fjällbo park centralkök och levereras dagligen till boendet.
Sedan 2023 arbetar boendet systematiskt med att minska matsvinnet. Arbetet började med att personalen själva uppmärksammande hur mycket mat det blev över.
– Tidigare vägde vi matsvinnet en gång per år och sedan hände det inte så mycket mer. När personalen reagerade på att vi slängde så mycket mat bestämde vi oss för att göra något åt det tillsammans, berättar Nadica Vukosavljevic, omsorgshandledare på Kvibergs vård- och omsorgsboende.
Matsvinnet ska minska
- Göteborgs Stad har som mål att minska matsvinnet till högst 30 gram per serverat huvudmål till 2030
- Inom äldreomsorgen är målet högst 80 gram per serverat huvudmål till och med 2027
Beställer olika antal portioner
Tack vare ett målmedvetet arbete har boendet lyckats halvera sitt matsvinn – från 188 gram per portion till 85 gram. En viktig del i arbetet handlar om planering och personkännedom. Personalen som beställer måltiderna vet vad de boende äter och tycker bäst om och anpassar beställningarna efter det.
– Innan beställde vi alltid lika många portioner som boende, nu anpassar vi det till vad det är för mat och hur mycket som går åt. Och om det till exempel är lax ser vi till att beställa några extra bitar eftersom det är något som många gillar, säger Nadica Vukosavljevic.
Samarbete med köket
En annan viktig del i arbetet handlar om samarbetet med köket. Omsorgspersonalen har en nära dialog med Fjällbo park centralkök om vilka maträtter som går åt mindre och vilka som är mer populära.

– Det är de på boendena som gör merparten av jobbet. Vi ser till att portionerna är lika stora genom att väga alla komponenter i köket, men de kan själva justera sina beställningar. I och med att de styr mer exakt betyder det att vi lagar rätt mängd med mat och slipper svinn, säger Patrik Vilund, köksmästare på Fjällbo park centralkök.
I dag väger boendet matsvinnet två gånger om året – en vecka på våren och en på hösten. Mätningarna visar både tallrikssvinn och serveringssvinn, alltså hur mycket mat som lämnas respektive blir kvar i serveringskantinerna.
– Vi kan ju inte göra så mycket åt svinnet när maten lämnar oss, men vi kan se till att laga god mat som de boende uppskattar. På det sättet bidrar vi också till minskat matsvinn, säger Patrik Vilund.
Fler har blivit inspirerade
Han menar att det som har varit avgörande för att matsvinnet har minskat på Kvibergs vård- och omsorgsboende är att det finns ett engagemang från de som är måltidsombud.
– Det måste finnas en vilja att jobba med de här frågorna. Nu har vi sett att även Sekelbo, ett annat boende i Kortedala har blivit inspirerade och är på gång att börja väga matsvinnet. Det är positivt, men man kan också göra mer från centralt håll, säger Patrik Vilund.
På Kvibergs vård- och omsorgsboende är arbetet med att minska matsvinnet långt ifrån färdigt. För Nadica Vukosavljevic är det också viktigt att synliggöra resultatet för alla i personalen.
– På så sätt ökar engagemanget för de här frågorna, som är viktiga både för klimatet och ekonomin. Vi kommer aldrig ligga på noll, men vårt mål är att minska matsvinnet ännu mer, säger hon.