Modellodlingen baseras på en odlingsmodell som heter ”market gardening”, vilket innebär att odlingen sker biointensivt på en småskalig yta för att ge så mycket skörd som möjligt. På bara 700 kvadratmeter gav modellodlingen tre ton grönsaker under 2021, vilket motsvarar grönsaker till 25 000 offentliga måltider. Maten från skörden har serverats i skolor och på äldreboenden i närheten av Angered, Gunnilse och Hisingen.
Fastighetskontoret har tillsammans med naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen drivit projektet med syftet att producera både mat och kunskap.
– Man kan se projektet som en slags schweizisk armékniv. Det producerar kunskap, genererar mat och visar hur det går att jobba med den här typen av frågor i kommuner i framtiden. Vår förhoppning är att detta kan öppna dörrar för upphandlingar från mindre lokala odlare, säger Martin Berg, planeringsledare på fastighetskontoret.
Arbetet med modellodlingen fortsätter
Nu har grundskoleförvaltningen tagit över finansieringen av modellodlingen och anställt Ida Nilsson som ny stadsbonde. Grundskoleförvaltningen vill med hjälp av odlingen skapa en närhet och förståelse för hur en odling i liten skala kan fungera och planerar olika typer pedagogiska aktiviteter vid Angereds gård.
– I min roll som stadsbonde kommer jag fortsätta arbetet med modellodlingen och vidareutveckla Klaras arbete. Nu när grundskoleförvaltningen tagit över är det tänkt att pedagogik ska ta en mer integrerande roll i odlingen, säger Ida Nilsson.
– En del av stadsbondens roll är att vara ett förebildsexempel för andra odlare som vill hyra och nyttja Göteborgs stads odlingsytor. Så vi försöker hitta ett koncept där vi kan vidareutbilda andra i staden till att våga börja odla för kommersiellt bruk. Numera finns det en vuxenutbildning i market gardening som ges här på gården. Vi vill även få hit skolklasser så att barn får lära sig om odling, säger Ida Nilsson.

Foto: Martin Berg
FAKTA | Fem tips för dig som vill börja odla
Som stadsbonde fick Klara Hansson uppgiften att anlägga, driva och utveckla modellodlingen på Angereds gård. Efter tre år som stadsbonde har Klara flera tips till den som vill starta sin egen odling.
– Ge dig själv tid och utrymme att planera. Det gäller verkligen att skapa ett bra underlag för dig själv som odlare så att du har listor och planeringsunderlag för hela säsongen. Har du inte en bra planering, då har du inte heller utrymme för att hantera oväntade problem som ofta uppstår när man odlar.
– Börja litet. Det är svårt att hinna med att bygga upp och underhålla en odling samtidigt som du behöver skörda och sälja dina grönsaker. Börja med en mindre yta och odla som en deltidssysselsättning. Det kan vara bra att lära sig odla innan man tar steget fullt ut.
– Se till att ha god mental och fysisk hälsa. Det är ett fysiskt krävande arbete, därför är det viktigt att din kropp orkar med det här tuffa jobbet. Kom ihåg att ta pauser emellanåt och skapa utrymme för en aktiv fritid bortom odlingen.
– Odla det som du själv tycker om. Det är ofta lättare att odla saker som man själv tycker är gott och använder i köket. Börja inte med att odla något du tycker är krångligt. Tänk inte att du måste kunna allt på en gång utan att börja utifrån var du har din egen kärlek till grönsakerna och maten.
– Börja odla tillsammans med andra. Det är en pressad situation, att vara den enda som måste kunna leverera skörd varje vecka eller som måste kunna finnas på plats för att vattna. Det svårt att göra det här själv, det är många som gör det men det är inte optimalt, säger Klara Hansson, före detta stadsbonde.