2024-09-04 | 3 min läsning

Så rekryterar Göteborgs Stad sjuksköterskor  

Foto: Mostphotos
2024-09-04 | 3 min läsning
Så rekryterar Göteborgs Stad sjuksköterskor  
Det har länge varit svårt att rekrytera sjuksköterskor, men kanske är trenden bruten? Vårt Göteborg har träffat två chefer från kommunala hälso- och sjukvården för att prata rekrytering.

Hur ser egentligen en lyckad rekrytering ut? Det är ingen överdrift att säga att enhetscheferna Anna Karlsson och Anna Bexbo har en stor erfarenhet från rekryteringens olika delar.

Har kunnat dra in på bemanningssjuksköterskor

Allt från att välja kandidater, bestämma tid och plats för intervju till att prata lön. Och sen den lilla detaljen på slutet – kandidaten måste ju faktiskt vilja ha jobbet – och tacka ja till tjänsten.

– Vi har rekryterat många sjuksköterskor under de senaste två åren. Vi har kunnat dra in på bemanningssjuksköterskor. Tidigare har vi varit väldigt beroende av dem för att verksamheten ska gå runt och fungera, säger Anna Bexbo.

Anna Karlsson minns själv när hon var på sin intervju för sitt jobb som enhetschef. Även om hon visste att bemanningsläget var ansträngt, så visste hon inte riktigt hur mycket.

Hade fördelar av hög lön från konsultbolaget

– Jag fick väl en hint på anställningsintervjun att det behövde rekryteras. Men det var nog ingen som sade att vi knappt hade en enda ordinarie sjuksköterska, säger Anna Karlsson.

Det var bortåt 12–13 sköterskor på enheten som var från bemanningsföretag.

– Flera av dem hade jobbat här länge och hade fördelar av att ha hög lön från konsultbolaget, samtidigt som de fick vara med i vår ordinarie verksamhet. I vanliga fall används konsultsköterskor nästan uteslutande till patientbesök och inget mer. Just för att kostnaden är så pass hög för dem.

“Göteborgs Stad erbjuder ett meningsfullt arbete”

I höst har det gått ett år sedan den sista sjuksköterskan slutade i Anna Karlssons grupp. Den egna rekryteringen av sjuksköterskor har gått så pass bra att de inte längre har samma behov av att hyra in utifrån.

– Det känns jättekul att allt fler sjuksköterskor hittar till kommunala hemsjukvården. Det ekonomiska läget och att Sahlgrenska infört särskild anställningsprövning har såklart bidragit. Men också att allt fler inser att Göteborgs Stad erbjuder ett meningsfullt arbete med en trygg anställning, säger Anna Karlsson.

Men det finns också andra anledningar till att sjuksköterskorna söker de lediga jobben menar Anna Bexbo.

– Som sjuksköterska i kommunala hälso- och sjukvården får du vara med och utveckla verksamheten. Du får ett stort ansvar och får träffa dina patienter under en längre tid. Att få bygga relationer och lägga upp dina besök brukar vara uppskattat av medarbetarna. Och nu när den avancerade hemsjukvården flyttar in mer och mer hos patientens hem, får du också utföra kvalificerade och stimulerande uppgifter.

”Har varit svårt att bygga en grupp”

När medarbetare kommer och går så påverkar det också arbetsmiljön, kontinuiteten och arbetsuppgifterna.

– Det har varit svårt att bygga en grupp när de flesta eller nästan alla sjuksköterskor har sin chef på bemanningsföretaget. Framför allt har det varit nästintill omöjligt att utveckla verksamheten och planera långsiktigt. Vi har verkligen fått prioritera vad vi ska göra och vad vi kan vänta med. Det tar alltid tid att hitta sin roll i gruppen, säger Anna Karlsson.

Arbetar för att vara en attraktiv arbetsgivare

Trots att allt fler sjuksköterskor söker sig till kommunala hälso- och sjukvården så finns det fortfarande vissa utmaningar kvar.

– För att ha en god patientsäkerhet har vi behövt överanställa. Med det menas att vi har anställt någon eller några sjuksköterskor för mycket. Att förhålla sig till ekonomin kan vara tufft, säger Anna Karlsson.

– Vi arbetar för att vara en attraktiv arbetsgivare och för en god patientsäkerhet. Det kostar, säger Anna Bexbo.

 

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal primärvård, eller kommunal hälso- och sjukvård som det också kallas, kan du få om det är svårt att ta sig till vårdcentralen eller när du behöver hälso- och sjukvård flera gånger i veckan.

Läs mer:



Prenumerera så du inte missar något nytt!