Foto: Bengt Alm
Så ska Bostadsbolaget motverka kriminalitet på byggarbetsplatser
Lönedumpning ger osund konkurrens och gynnar den organiserade brottsligheten.
– Arbetslivskriminalitet är ett omfattande samhällsproblem som måste motarbetas. Samtidigt är det ett komplex problem och särskilt för byggbranschen. Därför har vi gått med i Rättvist byggande som har verktyg för detta, säger Ulf Westerlund som är inköpschef på Bostadsbolaget.
Jobbar med hela byggprocessen
Han poängterar att de själva inte fått kännedom om några oegentligheter relaterat till utnyttjande av arbetskraft, skatter och avgifter.

Ulf Westerlund, inköpschef på Bostadsbolaget. Foto: Sofia Sabel
Föreningen jobbar med hela byggprocessen, från krav i upphandlingen och granskning av underentreprenörer till oannonserade arbetsplatskontroller. Utbildning och påverkansarbete är andra viktiga inslag i verksamheten.
– De har en arbetsmodell där byggherrar samarbetar operativt för att skydda sig mot risker och rättsbrister i byggprojekt. Vi kommer att utbilda oss där våra projektansvariga och upphandlare får en så bra bas som möjligt att verka utifrån, säger Ulf Westerlund och tillägger:
Hyresgästerna ska känna sig trygga
– Vi jobbar redan med frågan idag, men vi vill ha ett verktyg till att jobba med. Bland annat kan man få stöttning i arbetsplatskontroller.
Bostadsbolaget har också som mål att hyresgästerna ska kunna känna sig trygga i att allt går rätt till, att de entreprenörer som anlitas följer lagar och regler och att alla har en anställning på riktiga villkor.
– Arbetsmodellen gagnar oss och Göteborg och samhället i stort. Vi ser väldigt positivt på detta.
Trygg stad för alla
Alla som lever, verkar eller vistas i staden ska vara trygga och säkra i Göteborg. Alla ska kunna röra sig fritt och vara trygga i sina hem. Ingen ska behöva begränsa sitt vardagsliv eller avstå från att besöka en plats på grund av rädslan för att utsättas för brott. Göteborgs Stad arbetar kunskapsbaserat mot aktuella läges- och problembilder för att öka tryggheten och tilliten samt förebygga och minska brottsligheten i staden. Arbetet sker i samverkan med fastighetsägare, näringslivet, polisen och andra statliga och regionala aktörer och myndigheter samt akademin. Den samlade förmågan är även beroende av goda krafter hos civilsamhället, både i organiserad form och av enskilda.