Illustrationsbild av nya gång- och cykelbron över Göta älv med vy från Stenpiren.
Illustration: Dissing+Weitling
Stadsbyggnadsnämnden har godkänt designkonceptet för den nya gång- och cykelbron över Göta älv. Göteborgs Stad har under det senaste året arbetat med konceptet tillsammans med arkitekter och ingenjörer för att få fram en design som omfattar både gestaltning och teknisk utformning.
Bron ska gå mellan Packhuskajen på stadssidan och Hugo Hammars kaj på Hisingssidan.
– Det har varit en spännande process där man arbetat tätt tillsammans, både arkitekter och ingenjörer, med den tekniska kompetensen i genomförandet. De olika kompetenserna har kompletterat varandra på ett mycket bra sätt, säger Marie Rörstad, projektledare för gång och cykelbron på stadsbyggnadsförvaltningen.
Kronsiluett och vistelseytor
Designkonceptet innehåller huvuddragen av designen för den öppningsbara brodelen och de fasta brodelarna. Den öppningsbara delen kommer att ha bumerangformade balkar, som i slutet läge av bron bildar en krona och som i öppet läge vrider upp sig och skapar två portar.
– Det känns bra att vi nu har ett beslutat designkoncept att utgå ifrån i vårt fortsatta arbete med konceptet, säger Marie Rörstad.
De fasta brodelarna har en mjuk form med avfasade kanter samt snedställda bropelare grupperade i par. Det finns också fyra olika vistelseytor, två på varje sida om klaffarna, där förbipasserande kan stanna och vila eller titta på utsikten.
Ska knyta ihop staden
Den nya bron ska väva samman staden och främja en växande och dynamisk stadskärna på båda sidor av älven. Den förväntas bli ett av de mest använda cykelstråken i Göteborg. Beräkningar visar att så många som 17 500 cyklister dagligen kan komma att använda bron år 2050. Det höga antalet beror bland annat på de stora utbyggnadsplaner som finns för både bostäder och arbetsplatser bland annat av Backaplan, Lindholmen, Frihamnen, Södra älvstranden, Centralenområdet och Gullbergsvass.
Om allt går enligt plan kommer den nya bron att vara på plats under 2031–2033.