Janina Sabra.

    2021-01-27 | 2 min läsning

    Janina Sabra kan få trygghetspris

    Hallå där Janina Sabra på socialförvaltningen Nordost, processledare för Människan bakom uniformen, MBU. Du är nominerad till Omfamningen, ett pris till årets trygghetsskapare, för ditt arbete med MBU – hur reagerade du?

    – Jag blev väldigt förvånad och chockad när de ringde och sa att jag var en av åtta nominerade. Det är väldigt, väldigt kul och jag är jätteglad. Det här var i september och galan skulle varit i november. Sedan blev den flyttad till februari och nu är senaste budet april. Priset delas ut i Malmö på en tvådagarskonferens med bankett.

    Berätta om Människan bakom uniformen – vad innebär arbetssättet?

    – Kort och gott är det en kurs för ungdomar mellan 15 och 20 år. En kväll i veckan under tio veckor får deltagarna – mellan 12 till 14 på varje kurs – bland annat träffa våra olika organisationer som polis, ambulans, räddningstjänst, Göteborgs spårvägar, Securitas med flera. Det är en kostnadsfri utbildning där syftet är att skapa goa relationer mellan ungdomar och personerna som jobbar inom uniformsyrkena.

    Människan bakom uniformen startade i Östra Göteborg, men har växt mycket. Berätta!

    – I Göteborg finns MBU numera i socialförvaltningen Nordost och Hisingen. De senaste fem åren har arbetssättet spridit sig snabbt i Sverige och MBU finns nu i 19 städer, till exempel Örebro, Umeå, Helsingborg, Borlänge, Halmstad och Laholm. Det tillkommer fler och fler hela tiden. Vi har patent på metoden så jag reser runt och håller i utbildningar. Det handlar om att kvalitetssäkra metoden så att alla jobbar på samma sätt.

    Hur länge har du varit med?

    – Det är tio år i år för mig. I grund och botten är jag fritidsledare och jobbade i Östra Göteborg. Först blev jag gruppledare för MBU-kursen i Östra Göteborg och 2015 tog jag över som processledare. Det har varit väldigt utvecklande år.

    Vad har MBU bidragit till under åren?

    – Först och främst att ungdomarna utvecklats, lärt sig mycket och fått en större förståelse för människan bakom uniformen som de för vidare i sin bekantskapskrets. De som gått kursen blir våra ambassadörer och majoriteten har valt att stanna kvar. Vi har äldre som kommer förbi och hjälper till, och några har vi timanställt vilket är jättekul. En annan stor vinst är att flera av de unga som gått kursen valt att jobba med människor som socionom och fritidsledare. Det känns varmt i hjärtat. Flera har också sökt sig till ett uniformsyrke.

    Hur ser verksamheten ut nu under pandemin?

    – Just nu står den faktiskt helt stilla i hela landet. Men vi har digitala träffar för våra ambassadörer och så hoppas vi att vi kan starta upp till hösten igen med nya kurser.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!

    FAKTA | Omfamningen

    • Omfamningen är ett årligt pris med syfte att tillvarata och synliggöra människor och/eller organisationer som särskilt bidragit till ett tryggare samhälle för såväl medborgare som näringslivet och de som arbetar inom landets offentliga sektor.
    • Priset delas ut av tidningen Offentliga affärer i samarbete med Malmö Stad.