Nu kan du hjälpa till att hålla koll på sälpopulationen och bli sälobservatör. Foto: Daire Carroll
För att få bättre koll på sälpopulationen längs västkusten bjuder man nu in intresserad allmänhet att bli sälobservatörer. Tanken är att öka kunskapen om sälarna och vill man kan man också bidra med att ta bilder, främst på sjuka och döda sälar.
– Observationerna kommer att fungera som ett tidigt varningssystem för oss och samtidigt ge oss en bättre förståelse av landets sälpopulation, säger Jessica Carroll, som forskar om sälpopulationer på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.
Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Slottsskogens djurpark, Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet.
Kostnadsfri utbildning
– Vi har redan över 70 personer som har anmält sig till utbildningen, men vi vill gärna ha fler sälobservatörer, säger hon.
Utbildningen är kostnadsfri och hålls av Jessica Carroll och hennes forskarkollegor på Göteborgs universitet. Efter utbildningen får deltagarna ett certifikat och blir en del av ett nytt nätverk av sälobservatörer längs kusten.
– På kursen får man en introduktion till sälarna och varför de är så fantastiska, man får lära sig hur man kan observera dem utan att störa dem, och man får också lära sig vad man kan göra om man ser en sjuk säl, berättar Jessica Carroll.
600 bilder på sälar
Idén till sälobservatörerna föddes förra året när sälforskarna på Göteborgs universitet uppmanade allmänheten att ta en sälfie – alltså att skicka in bilder på friska sälar. Projektet kallas Sälfie ID.
– Responsen var otrolig! Vi fick in över 600 bilder från allmänheten förra året och i år har vi redan fått in 243 bilder. När vi nu fortsätter med arbetet med sälobservatörer, blir detta vårt sätt att ge tillbaka till alla de som engagerade sig, säger Jessica Carroll.
Slottsskogens djurpark var också involverad i projektet Sälfie ID där parkens sälar har hjälpt till att utveckla en metod för fotoigenkänning.
Slottsskogens sälar hjälper till
– Att kunna övervaka djur är jätteviktigt, dels för att ha koll på hur djuren mår men också för att få veta hur många det finns. Övervakning tar jättemycket resurser när man måste göra det manuellt, men tekniken har utvecklats. Ett viktigt bidrag från oss i Slottsskogens djurpark är att vi har tagit fram en metod för fotoidentifiering av sälarna, där datorprogrammet har tränats på våra djur, säger Slottsskogens zoolog Linda Thelin.
Djurparken kommer också att informera sina besökare om sälprojektet och Linda hoppas att flera av dem vill engagera sig och bli sälobservatör.
– Sälobservatörnätverken blir en del i djurparkens långsiktiga arbete med bevarande, forskning och utbildning för att främja biologisk mångfald, säger Linda Thelin.
Sälbeståndet minskar på Västkusten
Antalet räknade havssälar på västkusten har minskat, sedan 2012 har antalet räknade sälkutar i Kosterhavet halverats.
– Vi vet inte säkert varför. Men vår hypotes är att det kan ha med näring att göra, att det finns för lite fisk åt dem, säger Jessica Carroll.
Bli sälobservatör
Utbildningen till att bli sälobservatör är öppen för alla som vill lära sig mer om sälar och hjälpa sälforskningen. Det första utbildningstillfället är 26 maj klockan 18:30–20:00 och hålls på engelska. En översättare finns tillgänglig vid behov för förtydliganden och frågor. Du kommer få en sammanfattning av utbildningen på svenska. Man kan vara med på plats eller medverka digitalt.
Anmäl dig här: Bli sälobservatör