Att ha ett stort ordförråd är viktigt för språkförståelsen, vilket i sin tur är avgörande för läsförståelsen. Foto: Göteborgs Stad

2024-05-16 | 3 min läsning

Samarbete och språkstrategier ökar barnens ordförråd

I Hammarkullen pågår ett arbete för att öka barnens ordförråd. Specialpedagog, logoped och psykolog arbetar tillsammans för att stötta pedagogerna på förskolorna.

Pedagoger på förskolorna Hammarkullegatan 5, Gropens gård 36B och Ramnebacken 40A har blivit ordsamlare. De tre förskolorna deltar just nu i ett arbete för att öka barnens ordförråd.

Foto: Göteborgs Stad

– Ett rikt ordförråd är avgörande för barnens språkförståelse, uttrycks- och inlärningsförmåga, säger Matilda Gniste, logoped i förskoleförvaltningen.

Flerspråkighet ses som en tillgång

Målet är att pedagogerna ska använda språkstrategier och få en ökad medvetenhet om sin roll som språkande förebild. Många av pedagogerna är flerspråkiga.

– Det har varit lite tabu att använda sitt modersmål, men i vårt arbete har vi försökt stärka pedagogerna i att det är en tillgång, att det är ok att inte kunna alla ord och våga fråga. Det är viktigare att ha ett rikt ordförråd än att man uttalar alla ord korrekt, du utvecklas snabbare och får även bättre grammatik, säger Elisabeth Eriksson Udén, specialpedagog i förskoleförvaltningen.

Foto: Göteborgs Stad

Barn i alla åldrar inkluderas i arbetet. Målet är att deras meningslängd ska öka och att de ska kunna kategorisera och relatera orden.

Pedagogerna får lära sig hur de kan sätta ord på det de gör, jobba med repetition, hur de får barnen intresserade av ord och får orden att stanna kvar hos barnen. De jobbar med ordlistor, synonymer och hur de ska förklara ord.

– Det är mänskligt att tänka att vissa ord är för svåra och att du därför förenklar, men det gynnar inte barnen. Vi tar ofta upp exemplet med stövelknekten som alla använde men ändå kallade för ”den”. Nu jagar vi fler ”stövelknektar”. Barnen behöver lära sig att allting har ett namn, säger Matilda Gniste.

Unikt samarbete skapar helhet

– Specialpedagoger, logoped och psykolog samarbetar för att dra nytta av allas kompetenser. Det är ganska unikt och en stor tillgång att vi har alla professionerna samlade i förskoleförvaltningen, säger Matilda Gniste.

Specialpedagogerna konkretiserar hur personalen ska ta sig an sina uppgifter och tar upp praktiska exempel. Psykologen pratar med pedagogerna om feedback och hur de sätter smarta mål för språkstrategierna.

– För att få syn på beteenden som gynnar språkutvecklingen kommer varje pedagog att filma sig själv i en leksituation med barnen. Film är ett verktyg som fungerar jättebra för att utveckla sitt beteende, säger Matilda Gniste.

Foto: Göteborgs Stad



Prenumerera så du inte missar något nytt!