Ur filmen Ellos eatnu – Låt älven leva.
Samefolkets dag har en viktig funktion att fylla. Inte minst för bevarandet och spridandet av samisk kultur. De senaste åren har Göteborgs Stad uppmärksammat dagen genom en rad evenemang. Det har varit allt från samisk musik och konst till prova-på-lektioner i de samiska språken.
I år firas dagen på stadsbiblioteket och programmet inleds med tal av kulturnämndens ordförande Pär Johansson. Sedan visas det prisbelönta dramat ”Ellos eatnu – Låt älven leva”. En film som har prisats både på Göteborgs filmfestival och vunnit pris för årets bästa film på den norska filmgalan.
Samefolkets dag på Stadsbiblioteket
När: Söndag 4 februari klockan 14-16.30
Var: Hörsalen, Stadsbiblioteket på Götaplatsen
Arrangörer är Göteborgs Stad i samarbete med stadsbiblioteket och Sameföreningen i Göteborg.
Alla är välkomna och filmvisningen är gratis.
Läs mer:
Aktuella frågor för samer
Filmen handlar om Ester, som under hela sitt liv har förnekat sin samiska identitet. Hon hamnar mitt i det som brukar kallas Alta-konflikten. En verklig händelse i Norge, där ett beslut om att bygga en damm mitt i Sápmi ledde till en uppgörelse med den norska statens behandling av samer.

Foto: Marie Enoksson
– Filmen utspelar sig 1978, men rör frågor som är aktuella även i dag för både samer och Sápmi. Som rätten till landet och hur staten nyttjar gruvor och dammar, säger Martin Holmquist, programsamordnare på Stadsbiblioteket.
Efter visningen blir det samtal på filmens tema med företrädare från Sameföreningen i Göteborg.
De nationella minoriteternas högtidsdagar
I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter. Alla har högtidsdagar som Göteborgs Stad uppmärksammar på olika sätt. Vanliga inslag är evenemang, ceremonier och flagghissning. Dagarna är följande:
- 6 februari – Samernas nationaldag
- 24 februari – Sverigefinnarnas dag
- 8 april – Internationella Romadagen
- 15 juli – Tornedalingarnas dag
- 29 september – Resandefolkets högtidsdag