2015-11-26 | 4 min läsning

Samhällsorientering en väg in till det nya landet

Regnet vräker ner över Linnéstaden när kursdeltagarna droppar in på Andra Långgatan 19. Här på Göteborgs Stads integrationscentrum erbjuds olika former av stöd för den som söker en plattform i sitt nya land.

De drygt 20 kursdeltagare som tar hissen upp i Integrationscentrums hus har alla fått sitt efterlängtade uppehållstillstånd och lotsats vidare till sfi – svenska för invandrare, och en kurs i samhällsorientering – deltagande är för de flesta en obligatorisk del av etableringsplanen.

I eftermiddagens grupp har alla arabiska som modersmål, och flertalet sina rötter i det krigsdrabbade Syrien.

Under 2014 hade samhällsorienteringskurserna över 1800 deltagare i Göteborgsregionens 13 kommuner. Hittills i år har 1315 deltagit, över hälften har arabiska som modersmål men kurserna ges också på ytterligare en lång rad språk som till exempel tigrinja, (talas i Eritrea och Etiopien), somaliska och persiska/dari.

Aktiva kursdeltagare
Över 20 kursdeltagare har bänkat sig när samhällsinformatören Houda Zoubi stänger dörren och inleder samtalet kring eftermiddagens tema: Demokrati, och att påverka i Sverige.

Houda har precis som de andra kursledarna och egen erfarenhet av att vara ny i Sverige. Här har hon drivit eget företag och varit aktiv i föreningslivet under många år. I rollen som samhällsinformatör uppmuntrar hon ständigt kursdeltagarna att ta aktiv del i samtalet.

7E04_2.jpg
– Ingen av oss kände varandra innan vi började den här kursen, men nu har vi blivit vänner och ibland träffar jag en av de andra tjejerna även på fritiden, säger Rehab Redwan, 31, som kom till Sverige med man och två barn i februari 2014.

Statsministern på besök
För några veckor sedan gjorde statsminister Stefan Löfven ett uppskattat besök på Andra Långgatan 19, men Rehab och hennes kurskamrater har också gästats av personal från skatteverket, försäkringskassan och konsumentkontoret, och studiebesöken utanför klassrummet har bland annat tagit gruppen till Räddningstjänsten.

Medan Rehab redan är klar med sfi-undervisningen, kämpar 41-årige Feras Haddad vidare med att erövra det svenska språket. Båda säger sig uppskatta samhällsorienteringen, men efterlyser ännu mer djupgående undervisning.

– Mer specifik kunskap, som Feras Haddad uttrycker det. Vid sidan av SFI-studier och samhällsföreläsningarna söker han fortfarande med ljus och lykta efter ett boende som gör det möjligt för honom att förenas med familjen. För Rehabs familj är bostadssituationen tillfälligt löst – åtminstone fram till våren.

Precis som många av de andra i föreläsningssalen har Rehab och Feras både universitetsstudier och imponerande arbetserfarenheter med sig i bagaget. Rehab ska kanske, kanske få en praktikplats på Stadsbiblioteket men kampen för ett jobb har varit svår och fylld av besvikelser.

Fortsatta möjligheter
Eftermiddagens undervisning går vidare och Houda Zoubi visar en bild på kungen och drottningen medan ordet vandrar runt i salen.

Snart ses gruppen igen. Bara några få tillfällen återstår innan de med totalt 20 kurstillfällen om alltifrån arbete och utbildning, hälsa och sjukvård till politiskt system, rättigheter och skyldigheter kan kvittera ut sitt intyg.

Säkert får många av kursdeltagarna så småningom anledning att komma tillbaka till Integrationscentrum.

– Vi har ju mycket annat vi kan stötta med, säger Cajsa Malmström som är kommunikatör på Integrationscentrum och fortsätter:

Fördjupningskurs om svenska arbetsmarknaden
– Det kan handla om ett mentorprogram, samarbete med föreningslivet, utbildning i digital kompetens eller kanske bara några praktiska och vardagliga frågor till personalen på informationskontoret.

På Integrationscentrum finns också Flyktingguide/Språkvän som matchat flera tusen nyanlända och infödda svenskar sedan starten 2003.

Och som svar till Rehab, Feras och de andra som vill ha ännu mer kunskap och utbildning om sitt nya land håller Integrationscentrum på att, tillsammans med Göteborgsregionens kommunalförbund, planera för en fördjupningskurs om hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige.



Prenumerera så du inte missar något nytt!