2023-08-28 | 2 min läsning

Samtal med göteborgarna om framtidsgenerationen äldre

Emma Matsson och Monika Bondesson möter du på Frihamnsdagarna.
2023-08-28 | 2 min läsning
Samtal med göteborgarna om framtidsgenerationen äldre
Hur tar vi vara på äldre som en resurs i samhället? Hur blir Göteborg en riktigt bra stad att leva och åldras i? Fredag 1 september finns Åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads hemtjänst på plats i Göteborgs Stads monter i Frihamnen för samtal med göteborgarna.

Hur blir Göteborg den bästa staden med och för framtidsgenerationen äldre? Hur ska vi samtidigt göra för att ta oss an samhällsutmaningar som att vi får en allt större andel äldre i relation till yngre, kommande värmeböljor, digitalt utanförskap och hållbara liv. Kan den yngre generationen lära sig av den äldre om tillräcklighet, resurshushållning och reparation? Kan bostadsbristen lösa äldres ensamhet och hur arbetar Göteborgs Stad för att möta äldres behov?

Den framtidsbara staden är en mötesplats för dig som vill skapa framtidens Göteborg. Paviljongen Framtid på Frihamnsdagarna 31 augusti – 2 september blir en plats för diskussioner, lyssnande och prova på omställningen till en stad som har förmåga att ta sig an såväl utmaningar som möjligheter fram till 2030. Göteborg ska bli en stad för alla.

Läs mer: Göteborgs Stad – Den framtidsbara staden

Fredag 1 september mellan klockan 10 och 12 kommer Åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads hemtjänst, äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, att tillsammans bemanna Göteborgs Stads monter i Frihamnen för att samtala med göteborgarna om framtidsfrågor.

Monika Bondesson är chef för Göteborgs Stads hemtjänst. Varför är det viktigt att hemtjänsten finns med i diskussionerna om den framtidsbara staden?

– Inom hemtjänsten arbetar vi för en utveckling där vi har delaktighet, medbestämmande och inflytande i fokus. En viktig förutsättning är att vi har en dialog med göteborgarna. Hur tycker de att vi ska göra för att tillsammans ska kunna skapa en bra och självständig vardag för nuvarande och kommande generation av göteborgare? Hur säkrar vi en trygg och hållbar omsorg med fokus på ett bättre åldrande? De svar vi får in blir värdefulla när vi utvecklar hemtjänsten. Vi hoppas på många viktiga och djupa samtal med besökare i montern.

Emma Matsson är utvecklingsledare för arbetet med Åldersvänliga Göteborg och kommer att vara på plats. Vad förväntar du dig av dagen?

– Jag ser fram emot en inspirerande dag då vi tillsammans med göteborgare får möjlighet att slå våra kloka huvuden ihop och hitta vägar fram till ett ännu härligare och smartare Göteborg. Jag ser också fram emot alla personliga och spännande möten med både yngre och äldre, och hoppas och tror att vi alla lämnar stärkta och uppfyllda av framtidstro.Prenumerera så du inte missar något nytt!