Samverkan mot osund konkurrens inom näringslivet
Göteborgs Stad underlättar för de brottsbekämpande myndigheterna genom att agera mot verksamheter med kopplingar till organiserad brottslighet.
– Företagare som väljer att inte följa lagstiftningen åsidosätter inte bara människors hälsa. Samhället förlorar skatteintäkter och bidragsfusk tar jättemycket pengar från behövande, säger Martin Kihlstrand, samordnare osund konkurrens.
Osund konkurrens på miljöförvaltningen består av en grupp handläggare som representerar olika delar av miljöförvaltningens myndighetsutövning. Teamet samverkar med polis, kronofogden, tullen, Skatteverket och andra aktörer för att motverka organiserad brottslighet och otillåten påverkan. Göteborgs Stad har intagit en aktiv roll i att bekämpa organiserad brottslighet genom en strategi som bygger på samverkan.
Försvårar för den organiserade brottsligheten
– Vi får in tips från privatpersoner och polis. Det ger ett stort mervärde att samarbeta så här.
Det kan handla om att man upptäckt att de anställda har en oskälig arbetsmiljö, vilket kan leda vidare till att skattebrott eller illegalt boende i lokalerna upptäcks. I sådana fall blir det ärenden för Skatteverket respektive gränspolisen, säger Martin Kihlstrand.
Misstänker du osund konkurrens?
Om du misstänker att företag bryter mot lagar och regler så kan du tipsa oss om det. Det kan handla om fusk med livsmedelshantering, lokaler som inte är anpassade för verksamheten eller anställda som verkar fara illa. Då hjälper du oss i vårt arbete mot osund konkurrens.
Du som vill tipsa kan vara anonym men det är viktigt att du lämnar tillräckligt med detaljerade uppgifter. Då kan vi göra en så bra utredning som möjligt. Exempel på uppgifter som är bra för oss att veta:
• Vad har du sett och varför bedömer du att detta är fel?
• När och var såg du det som anmälan eller tipset gäller?
• Sker det vid särskilda tidpunkter eller platser och hur hittar vi dessa?
• Är det speciella personer på företaget som utför detta?
Kontakta Miljöförvaltningen på via e-post miljoforvaltningen@miljo.goteborg.se eller ring Göteborgs kontaktcenter på 031-365 00 00
Läs mer: Miljöförvaltningen söker inspektör/utredare med inriktning osund konkurrens
Gruppen inriktar sig främst på tillsyn och kontroll av verksamheter för att på så sätt kunna inleda brottsbekämpande insatser inom näringslivet. De gör gemensamma insatser med andra myndigheter, nästan alltid med polis närvarande. Myndigheterna gör iakttagelser och lämnar sedan information till varandra som gör att de kan gå vidare och komma åt eventuell brottslighet.
Genom att försvåra för den organiserade brottsligheten underlättar Göteborgs Stad för de brottsbekämpande myndigheterna att identifiera brottslighet, utreda den och väcka åtal.
Undermålig arbetsmiljö hänger ofta ihop med brottslighet
Oseriösa företagare snedvrider konkurrensen genom att hitta knep för att kunna strunta i lagar och regler. Ofta utnyttjas både personalen och välfärdssystemet för att de ska komma undan med lägre kostnader. Det handlar oftast om svarta löner, låglönesystem och obefintlig betald semester.
Branscher där osund konkurrens är vanligare är till exempel krog-, massage-, bygg- och städbranschen. I dessa branscher är det inte heller ovanligt att stöta på organiserad brottslighet.
– Vi försöker hitta verksamheter som potentiellt kan göra stor skillnad och stöter där ofta på den organiserade brottsligheten. Gängen handlar ofta med alkohol och tobak, därför är det relativt vanligt att stöta på dem i krogmiljö. De tvättar också pengar genom krogverksamhet och träffas där, säger Martin Kihlstrand.
Tar pengar och kunder från seriösa företagare
– Vi har inte fått några direkta hot, men de kriminella aktörerna försöker påverka vårt arbete för att komma undan. Vi arbetar inte bara efter tips utan kan också göra rena stickprov, säger Martin Kihlstrand.
Det är ett stort problem att seriösa verksamheter förlorar pengar och kunder på grund av osund konkurrens.
– Genom att samverka myndigheter emellan kan vi upptäcka många oegentligheter som härrör till samma verksamhet och komma åt gängkriminaliteten, säger Martin Kihlstrand.
Trygg stad för alla
Alla som lever, verkar eller vistas i staden ska vara trygga och säkra i Göteborg. Alla ska kunna röra sig fritt och vara trygga i sina hem. Ingen ska behöva begränsa sitt vardagsliv eller avstå från att besöka en plats på grund av rädslan för att utsättas för brott. Göteborgs Stad arbetar kunskapsbaserat mot aktuella läges- och problembilder för att öka tryggheten och tilliten samt förebygga och minska brottsligheten i staden. Arbetet sker i samverkan med fastighetsägare, näringslivet, polisen och andra statliga och regionala aktörer och myndigheter samt akademin. Den samlade förmågan är även beroende av goda krafter hos civilsamhället, både i organiserad form och av enskilda.
Brottsbekämpning inom näringslivet
Göteborgs Stad bekämpar organiserad brottslighet inom näringslivet genom samverkan. Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet är ett nätverk som består av tolv myndigheter. Det övergripande målet är att initiera, stödja och driva olika nätverk och samarbetsprojekt som resulterar i handfasta åtgärder mot gängkriminalitet, organiserad brottslighet och andra former av otillåten påverkan.
Nätverket koordineras av stadsledningskontorets avdelning för Trygghet och samhälle. Göteborgs Stads förvaltningar och bolag ansvarar för att försvåra underbyggnaden för den organiserade brottsligheten med hjälp av administrativa åtgärder. Detta underlättar för brottsbekämpande myndigheter att identifiera brottslighet, genomföra utredningar och väcka åtal. Göteborgs Stads arbete mot den organiserade brottsligheten är en av insatserna för att skapa en tryggare stad.
Göteborgs Stad: Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet