Samverkanslokal på Drottningtorget ska öka tryggheten i centrum
I Västtrafiks gamla biljettkontor mitt på Drottningtorget öppnades i dag en ny lokal där socialförvaltningens fältsekreterare och lokalpolisen kommer att mötas och samverka för att öka tryggheten. Inspirationen till lokalen kommer från Stockholm.
– Jag och Anna Lönn Lundbäck och andra representanter för staden var för några år sen i Stockholm och besökte en samverkanslokal som de har i anslutning till Plattan vid Sergels torg, berättar Ola Skogsberg, kommunpolis i Göteborg City.
Där fick de se hur polisen tillsammans med fältassistenter från socialförvaltningen, ordningsvakter och andra som arbetar brottsförebyggande möttes för en gemensam uppstartsdialog, en så kallad utsättning. Där delar man information med varandra så att alla som samverkar har en gemensam bild av läget i området.
– Det var väldigt inspirerande att se hur bra de jobbade tillsammans och vilken effekt deras arbete har fått på hela området runt Sergels torg. Det har blivit en tryggare plats. På vägen hem sa vi alla att vi gärna skulle vilja skapa något liknande i Göteborg, säger Ola Skogsberg.
Lokalen ska öka tryggheten
Och nu är lokalen i Göteborg en verklighet. Här kommer poliser och fältassistenter att ha möten, bland annat för att skapa gemensamma lägesbilder och utbyta information. Målet med arbetet är att öka tryggheten i centrala Göteborg och området runt Drottningtorget.
– Alla vi som jobbar operativt på gatan behöver lära känna varandra bättre och öka förståelsen för varandras arbeten. Om vi kan samverka och minska friktionen så kommer vi tillsammans kunna skapa en tryggare stad, säger Ola Skogsberg.
Anna Lönn Lundbäck är avdelningschef för socialförvaltningen Centrum. Hon menar att Drottningtorget är en strategiskt vald plats.
Drottningtorget är en riskzon för unga
– Vi ser att det är en högre koncentration av brottslighet i detta område med bland annat narkotikahantering och det är en riskzon för unga. Den här lokalen blir en viktig del i det långsiktiga arbetet för ett tryggare Göteborg. Om vi har en samlad bild kan alla som arbetar operativt göra bättre prioriteringar och det möjliggör också mer verkstad, säger Anna Lönn Lundbäck.
Lokalen är en möteslokal för Polisen, socialförvaltningen centrum och samverkanspartners och inte öppen för allmänheten. Däremot hoppas Anna Lönn Lundbäck och Ola Skogsberg att man kan samverka med andra föreningar och frivilligorganisationer som vill arbeta med trygghetsskapande verksamhet.
– Vi har redan flera fungerande arbetsmetoder för polis och socialtjänst där även näringslivet och civilsamhället är med, och jag kan tänka mig att det finns många aktörer som vill bidra. Nu vill vi knyta ihop våra olika verktyg och kunskaper för att effektivisera arbetet med att minska brottsligheten och öka tryggheten, säger Anna Lönn Lundbäck.
Ola Skogsberg ser framför sig hur samarbetet kommer att leda till bättre lägesbilder, vilket skulle möjliggöra snabbare åtgärder.
– Vi blir snabbare helt enkelt och kan snabbare fånga upp till exempel ungdomar i riskzon, säger han.
Västtrafik står för hyran
Samverkanslokalen ingår också i ett pilotprojekt för Västtrafik för att öka tryggheten i kollektivtrafiken och på platser för resande i hela Västra Götalandsregionen. Västtrafik står för kostnaden av lokalen under två år. Göteborgs kommunstyrelse har avsatt 1,5 miljoner kronor för samverkanslokalen för att stärka trygghetsarbetet i centrala Göteborg.
– Efter de två åren vet vi inte hur det blir. Men jag kan inte se på en överskådlig tid att det här behovet inte kan finnas. Vi hoppas också kunna utveckla arbetet vid lokalen ännu mer genom platsaktivering. I Stockholm har man arrangerat events för kultur och musik så att man befolkar området. Det hoppas vi också kunna göra. En plats där det är mycket människor på kvällarna kan upplevas tryggare, säger Anna Lönn Lundbäck.
Talare under invigningen var kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius och Max Olsson, lokalpolisområdeschef Göteborg city.
Läs mer: Göteborgs Stad: Trygg i Göteborg
Trygg stad för alla
Alla som lever, verkar eller vistas i staden ska vara trygga och säkra i Göteborg. Alla ska kunna röra sig fritt och vara trygga i sina hem. Ingen ska behöva begränsa sitt vardagsliv eller avstå från att besöka en plats på grund av rädslan för att utsättas för brott. Göteborgs Stad arbetar kunskapsbaserat mot aktuella läges- och problembilder för att öka tryggheten och tilliten samt förebygga och minska brottsligheten i staden. Arbetet sker i samverkan med fastighetsägare, näringslivet, polisen och andra statliga och regionala aktörer och myndigheter samt akademin. Den samlade förmågan är även beroende av goda krafter hos civilsamhället, både i organiserad form och av enskilda.