2005-11-09 | 2 min läsning

Särskolor tävlar i matlagning

Hur maten ser ut, hur den smakar och hur yrkesmässiga kockarna är. Det är några av bedömningskriterierna när fyra lag från olika gymnasiesärskolor tävlar i matlagning. På torsdag går tävlingen av stapeln för allra första gången. Deltar gör bland andra Slottsbergsgymnasiet i Göteborg.

– Tanken är att ge våra elever möjligheten att tävla på sina villkor och efter sina egna förutsättningar, säger Nina Engqvist, som är lärare på Slottsbergsgymnasiets hotell- och restaurangprogram och tävlingens initiativtagare.

Tre i varje lag

Matlagningstävlingen är ett samarrangemang med Göteborgs universitet och med Göteborg Hemekononomer, som i vanliga fall ordnar ”Drömfesten”, en matlagningstävling för högstadieelever. Det här är första gången man arrangerar något liknande för särskolans elever.

– De tävlar i lag om tre elever, så att de kan stötta varandra, och varje lag har också med sig en egen lärare, säger Nina Engqvist.

Tema skördefest

Tävlingen går ut på att komponera och tillaga en middag bestående av tre rätter. Redan innan tävlingsdagen har elever och lärare fått ta del av vilka ingredienser som får användas för att på bästa sätt kunna förbereda sig och knåpa ihop recept.

– Temat är skördefest så råvarukorgen innehåller mycket rotfrukter. Men eftersom vi bor i Göteborg finns förstås lite lax och räkor också. Även äpplen ingår, så vi kan ju vänta oss olika former av äppelpaj.

Branschjury bedömer

Middagen blir sedan bedömd av en jury på fyra personer och under eftermiddagen utses ett vinnande lag. Juryn består av både hemkunskapslärare och branschfolk.

De tävlande skolorna är Slottsbergsgymnasiet i Göteborg, De La Gardie-gymnasiet i Lidköping, Fässbergsgymnasiet i Mölndal och Elof Lindälvsgymnasiet i Kungälv.

Fotnot:
Tävlingen pågår torsdagen den 10 november klockan 8.30-14.30 på Pedagogen i Mölndal. Juryn består av Barbro Hedenström, studierektor på Institutionen för hushållsvetenskap vid Göteborgs universitet, Ulf Wagner, krögare på Basement, Bodil Olsson, sakkunnig i restaurangbranschen och tidigare medarbetare på Slottsbergsgymansiet samt hemkunskapslärare Britt-Marie Eklund, som representerar Göteborgs Hemekonomer.



Prenumerera så du inte missar något nytt!