2025-04-07 | 2 min läsning

Schillerskaelev i SM-final i Unga forskare

Amelie Johnsson vid det refraktorteleskop som hon har använt i sitt projekt och som hon har gått till final med i forsknings-SM, Unga Forskare. Foto: Britta Skott
2025-04-07 | 2 min läsning
Hallå där Amelie Johnsson på naturvetarprogrammet på Schillerska. Du är i final i Unga forskare, forsknings-SM för unga, med ditt gymnasiearbete. Hur känns det?

– Det känns väldigt bra, såklart. När jag sökte med mitt projekt var jag verkligen inte säker på att jag ens skulle gå till semifinal. Men när jag gjorde det märkte jag att juryn gillade det och när jag fick besked om att jag gått till final blev jag väldigt glad.

Berätta om ditt projekt!

– Jag har undersökt det historiska sambandet mellan solfläckar och solens radiovågsflöde och har gjort egna observationer med ett refraktorteleskop på Slottskogsobservatoriet. Jag ville också se vilken förståelsekvalitet som är möjlig att uppnå som hobbyastronom. Resultaten talar inte för amatörmetoder för att uppnå tillförlitliga resultat, men det är som en experimentell grund för framtida forskning. Jag vill gärna fortsätta med det här och skapa en hemsida som folk kan använda.

Vad är budskapet med ditt projekt?

– Astronomi är lite speciellt eftersom det är något som många hobbyforskar på. Jag har velat utveckla metoder för att alla ska kunna bilda sig en bra uppfattning om vad man kollar på och vad det innebär när det gäller solen. Det finns så mycket intressant att lära sig och jag vill uppmuntra andra ungdomar att ta vara på gymnasietiden för att undersöka vad som intresserar en.

Hur har processen fram till finalen sett ut?

– Jag skickade in mitt projekt och fick svar om att jag gått vidare till semifinal. Den var på Göteborgs universitet. Jag fick visa upp mitt projekt för gymnasieklasser och för en jury som bestod av forskare som bedömde det. Inför finalen har jag fått ladda upp en video, min plansch, arbetet och en abstract på en hemsida så att alla kan se det och även rösta på publikens pris.

Hur känns det inför finalen?

– Det ska bli väldigt kul att åka till Södertälje och träffa alla andra som också är i final. Det börjar med digitala intervjuer den 7 april och sedan åker jag dit på onsdagen. Det känns väldigt roligt att få presentera det här för forskare som har samma intresse som jag. Sedan blir det workshops och föreläsningar och en fin middag där de som vunnit presenteras.

Unga forskare, forsknings-SM för unga

  • Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.
  • En digital uttagning som fortsätter med semifinaler runt om i Sverige.
  • Bedöms av över 200 forskare.
  • Totalt uppgår priserna till ett värde av 500 000 kronor.
  • I finalen utses Sveriges Unga Forskningslandslag – Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga.

Länk: Forsknings-SM



Prenumerera så du inte missar något nytt!