Se bilderna inifrån det räddade 1700-talshuset
– Projektet är unikt. Bland annat krävde omfattande rötskador i stommen stora, men nödvändiga, ingrepp för att byggnaden skulle kunna bevaras. Arbetet har också genomförts med stor varsamhet och höga antikvariska krav, säger Thomas Sörquist, projektledare på det kommunala fastighetsbolaget Higab, som står för restaureringen.

Ett av rummen i huset Gilgal under och efter renovering. Foto: Higab/Malin Strandlund
Kopplingar till havet
Gilgal har funnits sedan omkring 1750 och är det äldsta huset i Gathenhielmska kulturreservatet. Under restaureringen blev husets historia tydlig. Bland annat upptäcktes det att byggnaden var gjord av skeppsvirke och segelduk – ett tydligt tecken på att huset har en koppling till sjöfarten och Göteborgs hamn.

Upp till tio lager tapeter har hittats under renoveringen. De äldsta bedöms vara från 1820–1840. Bilden i mitten är en detalj på en av husets vackra kakelugnar. Foto: Higab/Malin Strandlund
Under åren har 1700-talshuset genomgått flera förändringar, men mycket av den ursprungliga konstruktionen finns kvar. Bland annat finns spår av tidiga tapeter, målade lerväggar och rester av kakelugnar. Att väggarna från början var målade med dyrt blått pigment tyder på att de som bott där kan ha tillhört den rikare delen av arbetarklassen.
Har återskapat husets karaktär
Hantverkarna har använt sig av traditionella metoder för att restaurera byggnaden. De skadade delarna i timmerstommen har ersatts med handbyggt timmer, samtidigt som husets snickerier har handhyvlats och målats med linoljefärg.

Foto: Higab/Malin Strandlund
Moderna material har enbart använts där det varit nödvändigt, för att säkerställa funktion och hållbarhet. Rummen i huset renoverats och fått nya furugolv. På vissa av väggarna har handtryckta tapeter satts upp för att spegla husets historia.

Foto: Higab/Malin Strandlund
– Restaureringen av Gilgal har varit en balansgång mellan att bevara originalmaterial och att försäkra byggnadens framtida hållbarhet. Alla ingrepp har skett med en ambition att så troget som möjligt återskapa husets ursprungliga karaktär. Genom restaureringen har vi säkrat ett av stadens äldsta trähus för kommande generationer, säger Thomas Sörquist.

Foto: Higab/Malin Strandlund
Länk: Higab