2025-04-03 | 4 min läsning

Seniorer har tyckt till om ett åldersvänligt Göteborg

Emma Matsson är utvecklingsledare för Åldersvänliga Göteborg som gjort en enkät bland Göteborgs seniorer. Foto: Veronika Halonen
2025-04-03 | 4 min läsning
Fria kollektivresor och brett utbud av gratis aktiviteter bidrar till ett åldersvänligt Göteborg. Men att det krävs digital kunskap för att parkera bilen eller besöka en toalett på stan ökar känslan av utanförskap. Det visar en färsk enkätrapport där drygt 800 seniorer har svarat.

– Seniorers upplevelser, erfarenheter och förslag till ett åldersvänligt Göteborg är jätteviktiga för att vi ska förstå hur staden behöver anpassas. Ett åldersvänligt Göteborg är bra för alla åldrar, säger Emma Matsson, utvecklingsledare för Åldersvänliga Göteborg.

Arbetet för ett åldersvänligt Göteborg innebär att ta vara på seniorers engagemang, erfarenheter och idéer vilket görs kontinuerligt och på många sätt. För att få ännu fler röster och från olika delar av Göteborg tog äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen, ÄVO, fram en enkät.

– Vi skickade ut vykort till slumpvis utvalda seniorer med information om arbetet för att Göteborg ska vara en åldersvänlig stad med en inbjudan till att svara på enkäten, berättar Emma Matsson.

Seniorerna kunde välja att svara via en digital enkät eller vid något av de fysiska mötena som ordnades. Man kunde också ringa eller svara via mejl. Enkäten fanns också tillgänglig på finska.

Mer om seniorers behov, erfarenheter och förslag för ett mer åldersvänligt Göteborg finns att ta del av i en färsk nulägesrapport. Du kan ladda ner hela rapporten via länken i faktarutan här nedan. Foto: Veronika Halonen

– Resultatet har vi sammanställt i en nulägesrapport och den blir ett underlag för hur vi ska fortsätta vårt arbete, fortsätter Emma Matsson.

Rapporten bygger på svar från 817 seniorer från hela Göteborg.

Vill du veta mer?

Du hittar nulägesrapporten här:
Seniorers behov, erfarenheter och förslag för ett åldersvänligt Göteborg

Åldersvänliga Göteborgs hemsida finns också handlingsplanen och information om aktiviteter som görs och har gjorts för ett mera åldersvänligt Göteborg.

Kontakta via mail:

Emma Matsson, utvecklingsledare Åldersvänliga Göteborg

Sofia Tillman, processledare social hållbarhet

Vill att seniorkorten ska gälla dygnet runt

Svaren visar att Göteborg på många sätt är en bra stad att åldras i, men det finns utmaningar och hinder. Att resor i kollektivtrafiken är gratis för alla över 65 år, tycker seniorerna är bra, men de önskar att seniorkorten ska gälla hela dygnet till skillnad från nu.

– Den fysiska tillgängligheten behöver samtidigt öka genom sådant som mer tid för av- och påstigning och fler bänkar med väderskydd vid hållplatserna, säger Sofia Tillman, utvecklingsledare för social hållbarhet vid äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Att så mycket offentlig information och tjänster är digitala är ett problem för många. Att behöva ha en app för att parkera sin bil eller gå på en offentlig toalett kan göra att många hellre håller sig hemma än deltar i stadslivet trots att de vill det.

– Alla ska ha möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv i gemenskap med andra. För att det ska vara möjligt behöver vi se seniorer som en resurs i samhället och lyssna på vad de tycker och kan bidra med, säger Sofia Tillman.

Jämnt gångunderlag är viktigt

Pratbänkarna är bra men fler bänkar överlag runt om i staden är också något som seniorerna vill ha. De tycker också att det är viktigt att staden satsar på mer lättillgängliga och trygga grönområden och parker och att det är ett jämnt gångunderlag på stadens gator.

Många lyfter betydelsen av social gemenskap och behov av att minska ålderism och åldersdiskriminering i samhället. Seniorerna uppskattar mötesplatser för seniorer med gratis aktiviteter men önskar att de blir fler och med utökade öppettider. Bostäder behöver vara både fysiskt tillgängliga och ha en rimlig hyra. Trygghetsboenden är en form som uppskattas då det där både finns trygghet och möjlighet till social gemenskap.  

Göteborgs Stads åldersvänliga arbete:

År 2016 blev Göteborgs Stad först i Sverige med att gå med i WHO:s nätverk för åldersvänliga städer. Staden formulerade ett mål om att Göteborg ska vara en bra stad att leva och åldras i. En organisation och struktur togs fram inom staden för ett sådant arbete.  Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen samordnar och driver frågorna i nära samarbete med stadens äldreombudsman. 

Länk: Göteborgs Stad: Äldreombudsmannen

Framtidsutvecklarna har kommenterat

Svaren kommenteras i rapporten av framtidsutvecklare, en grupp seniorer med olika bakgrund som ideellt engagerar sig i arbetet för ett åldersvänlig Göteborg. En av kommentarerna rör sig om hur viktig kollektivtrafiken är för att äldre ska kunna vara delaktig och bidra i samhället:

”Av svaren framgår tydligt att mobiliteten har koppling till seniorers möjlighet att ta del av sociala aktiviteter och vara delaktiga i samhället på olika sätt. Att enkelt, tryggt och till en rimlig kostnad kunna resa över hela staden ger också ökad möjlighet att vara en resurs för andra, att kunna arbeta, bidra i frivilligverksamhet och volontär eller stödja familj och vänner.”

Vad händer nu?

– Just nu utvärderas arbetet med handlingsplanen för Åldersvänliga Göteborg och ska snart presenteras i kommunstyrelsen. Utöver handlingsplanen sker även ett kontinuerligt utvecklingsarbete för att stärka ett seniorperspektiv i all samhällsutveckling. Flertalet förvaltningar, bolag och civilsamhälle har många spännande initiativ på gång, säger Emma Matsson.

Den nuvarande handlingsplanen för Åldersvänliga Göteborg är förlängd till och med 2025.



Prenumerera så du inte missar något nytt!