2023-11-16 | 5 min läsning

Seniorer i Angered skapar egen mötesplats

Ulla Ottosson ser fram emot den nya Mötesplatsen för seniorer i Angered. Foto: Ulrika Nandra
2023-11-16 | 5 min läsning
Seniorer i Angered skapar egen mötesplats
Inflytande och delaktighet står i centrum när en ny mötesplats i Angereds centrum skapas av seniorerna själva och deras idéer.

– Jag vet många som lider av sin ensamhet. En bra mötesplats är bra på att nå alla, säger Behrouz, som är en av de som lagt fram sina förslag.

Behrouz har skrivit ner flera av sina förslag. Musik och gruppaktiviteter är det han önskar sig mest av allt. Foto: Ulrika Nandra

Ulla Ottosson, har bott i Angered sedan 1969, och är en av dem som kommit med sina idéer.  För Ulla är det viktigt att det känns enkelt att komma till Mötesplatsen, för då menar hon går det att bryta ensamheten.

”Behöver locka fler män”

– Det ska kännas som att man bara kan komma förbi. Men jag tror man behöver locka fler män, kanske att det finns möjlighet att snickra småsaker, eller fågelholkar, säger hon.

Användardriven innovation
Det är första gången som seniorer själva har inflytande över alltifrån inredning och färg till aktiviteter och öppettider. Metoden är ett exempel på en så kallad användardriven innovation som går ut på att sätta sig in i användarens behov och utmaningar.

Elin Ljungqvist är verksamhetsutvecklare och tjänstedesigner på avdelning Hälsofrämjande och förebyggande vid äldre vård- och omsorgsförvaltningen.

– Det här har varit fantastiskt givande arbetsprocess och nu hoppas vi att den här metoden med användardriven innovation blir en fortsatt del av våra arbetssätt framöver, säger Elin.

Själva processen med att ta fram idéerna har varit väldigt uppskattad av seniorerna. Foto: Ulrika Nandra

63 djupintervjuer

Arbetet har bestått av flera delar. Den första bestod av intervjuer med 500 seniorer, med lika många män som kvinnor. 63 av dem har blivit djupintervjuade där de fått utveckla sina idéer om hur de anser en bra mötesplats bör vara utformad för att seniorer ska känna sig intresserade och välkomna.

Det andra steget har varit att ta fram insikter av intervjuerna, och det tredje och sista steget i arbetsprocessen är en så kallad idégenerering. Och det är i det tredje steget där insikter blir till konkreta idéer som ett trettiotal seniorer kom till Blå Stället i Angered en regntung novemberonsdag för att genomföra slutfasen av arbetsprocessen.

Förslag på inomhusmiljön på den nya Mötesplatsen. Foto: Ulrika Nandra

– Efter det här återstår att vi ska ta med oss det som kommer fram här i dag och analysera och kategorisera och därefter ska vi ha en färdig idé om mötesplatsen och hur vi kan fortsätta se till att seniorerna är inkluderade och delaktiga i mötesplatsens verksamhet, säger Elin.

Ett roligt sätt att bryta ensamhet

Behrouz är en av dem som tagit sig till Blå stället för att ge sina idéer, han har tidigare arbetat som busschaufför och har bott i Sverige i 40 år. För honom är själva arbetsprocessen också en möjlighet att träffa andra människor, ett roligt sätt att bryta den ensamhet han känner, berättar han.

Mötesplats för seniorer

På en mötesplats för seniorer har du möjlighet att umgås med andra och delta i aktiviteter. Allt utifrån dina önskemål och förutsättningar. Du kan ta del av allt från föreläsningar och musikunderhållning till aktivitetsgrupper och andra sociala sammanhang. Du har också möjlighet att vara med och påverka utbudet.

Läs mer: Göteborgs Stad har ett 30-tal mötesplatser för seniorer – här hittar du dem

– Jag läser en del böcker och på internet men jag har inga barn eller barnbarn och det blir väldigt ensamt. Det är mest kvinnor här i dag för vi män dör tidigare och vi blir ensamma. Jag tycker man kan berätta om det i radion att det kommer finnas en mötesplats här. Ibland vill man bara ha någon att dricka en kopp kaffe med, säger han.

Runt fyra bord hörs ett sorl av samtal och på borden ligger pennor och stora vita papper med frågor som hur besökare kan känna sig inkluderade och välkomna, och hur en trivsam inomhusmiljö skapas.

”Många kan inte språket och då blir de ensamma”

Efter en stund ropar Elin ut att det är dags att byta papper så nästa grupp får skriva sina idéer på pappersarken. ”Lite som ett vardagsrum, ”som en lounge”, ”gröna färger”, ”gruppaktiviteter”, ”en fondvägg med tapet på en strand eller världskarta,” är bara några av de förslag som tar form. Men runt borden är det ett ord som återkommer; ensamheten.

Kerstin Rosberg har skrivit flera förslag på färgade post it-lappar men saknar fler invandrare i processen.

– Många kan inte språket och då blir de ensamma, och vi som har svensk bakgrund blir ensamma när vi inte kan prata med dem. Men att träffas på en mötesplats kan man göra ändå.

Möjlighet att knyta nya relationer

Att motverka ofrivillig ensamhet är ett av uppdragen inom avdelningen för hälsofrämjande och arbetet med mötesplatser ger människor möjlighet att knyta nya relationer.

Efter en timme är de vita pappren fulla av förslag. Olika gruppaktiviteter står högt upp på mångas önskelista när frågorna gått runt ett helt varv. Den nya mötesplatsen kommer att ligga i den gamla apotekslokalen som ligger mitt på torget i Angered centrum, och invigning är planerad i februari.

– Jag har en till idé. Musik vill jag gärna ha!, säger Behrouz och ler brett.



Prenumerera så du inte missar något nytt!