2025-03-12 | 4 min läsning

Seniorers delaktighet undersökt i enkät

Seniorer på mötesplatserna har fått svara på en enkät om delaktighet. Foto: Lo Birgersson
2025-03-12 | 4 min läsning
Seniorers delaktighet undersökt i enkät
För ett aktivt och hälsosamt åldrande behöver man känna sig delaktig och inkluderad. Därför har äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen undersökt hur delaktiga seniorerna är på Göteborgs Stads mötesplatser, men också hur involverade de vill och kan vara.

På äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningens (ÄVO) mötesplatser för seniorer jobbar man aktivt för att få seniorer delaktiga.

– Vi har som mål att våra seniorer ska uppleva delaktighet och inflytande i våra verksamheter. Vi jobbar med det på olika sätt men funderade på hur vi skulle kunna mäta det för att se om vår bild stämmer, säger Elin Ljungqvist, verksamhetsutvecklare på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Elin Ljungqvist är verksamhetsutvecklare på äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Metod som mäter delaktighet

Lösningen blev den så kallade delaktighetskartan. Den är en del i Göteborgs Stads systematiska arbetssätt för att arbeta med medborgarinflytande. Den bygger på Sveriges kommuners och regioners material som kallas delaktighetstrappan.

Skillnaden är att Göteborgs Stads delaktighetskarta både tar med invånarnas behov och vilja till delaktighet samt stadens möjlighet och kapacitet att skapa delaktighet för invånarna. Delaktighetkartan är ett stöd för att planera, genomföra och följa upp olika typer delaktighetsinsatser.

Mötesplatser för seniorer

  • På stadens mötesplatser för seniorer har du som senior möjlighet att umgås med andra och delta i aktiviteter, utifrån dina önskemål och förutsättningar.
  • Du kan ta del av allt från föreläsningar och musikunderhållning till aktivitetsgrupper och andra sociala sammanhang.
  • Du har också möjlighet att vara med och påverka utbudet.

Länk: Göteborgs Stad: Mötesplatser för seniorer

Delaktighetskartan består av olika matchningspunkter: medbestämmande, inflytande, dialog, konsultation och information. Information är oftast en förutsättning för de andra matchningspunkterna och det är inte säkert att exempelvis medbestämmande alltid är möjligt. Ibland är det tillräckligt med ren information, andra gånger är det lagom att få delta i en dialog.

– För att vi ska kunna lösa dagens komplexa samhällsutmaningar måste vi jobba med invånarna, och inte bara för dem. Det här är ett sätt att hitta ett systematiskt arbetssätt för det. Om det är hög spänning i en fråga bland invånarna där de tycker mycket i sociala medier eller gör en namninsamling, behöver kommunen motsvara det och möta dem i det. Då räcker det inte med information utan då behöver vi skapa dialogtillfällen. Ibland kan kommunen ha en förväntning medan invånarna har en annan. Då behöver vi titta på det, säger Victoria Trygg, planeringsledare demokrati på demokrati och medborgarservice.

Victoria Trygg är planeringsledare demokrati på demokrati och medborgarservice.

Enkät till seniorer och medarbetare

Med hjälp av delaktighetskartan tog ÄVO fram en enkät för att undersöka hur delaktiga seniorer upplever sig få vara på mötesplatserna för seniorer. Frågorna byggdes upp kring de fem matchningspunkterna i delaktighetskartan och alla besökare på mötesplatserna fick möjlighet att svara på enkäten. Även medarbetarna fick svara.

– Svaren mellan grupperna skiljer sig åt. Det seniorerna tycker är en bra nivå av delaktighet kanske våra medarbetare tycker är för lågt. Då kan vi diskutera vilken nivå vi ska lägga oss på som är rimlig. De seniorer som vill vara med och påverka mer ska kunna få vara det, men det ska inte vara något krav, säger Elin Ljungqvist.

Viktigt med återkoppling

Resultaten visade också att män vill vara mer delaktiga i de högsta nivåerna än kvinnor. Samtidigt svarar män i större utsträckning att delaktigheten är bra som den är i dag. Man såg också att de som har ett annat modersmål än svenska svarar att de kan vara med och påverka i högre grad och är mer nöjda med hur det är i dag än de som har svenska som modersmål.

En del deltagare kände inte till att de var välkomna med synpunkter och önskemål även om mötesplatserna vid flera tillfällen bjudit in till samtal och dialog.

– Medarbetarna på mötesplatserna fångar hela tiden upp önskemål från seniorerna, men vi kanske inte alltid är så bra på att återkoppla till deltagarna att deras synpunkter tagits till vara och på vilket sätt, säger Elin Ljungqvist.

Förbättrade arbetssätt framåt

Varje stadsområde har fått ta del av svaren från enkäten i deras område för att kunna analysera dem mer i detalj.

– Materialet blir som en samtalsguide till att diskutera vad delaktighet och inflytande betyder, både för medarbetarna och deltagarna. Det kommer att leda till insatser och förbättringar. De olika mötesplatserna kommer att skruva på sina arbetssätt för att bli ännu bättre och jobba vidare med varje nivå av delaktighet, säger Elin Ljungqvist.

Planen är att enkäten ska följas upp ungefär vartannat år med målet att höja inflytandet.



Prenumerera så du inte missar något nytt!