2009-10-21 | 3 min läsning

    Sex av elva Hisings-krogar sålde öl till berusade skådespelare

    Enligt alkohollagen ska det råda ordning och nykterhet på krogen, men när två skådespelare ställde sig i barerna på Hisingen och spelade kraftigt berusade, blev de serverade mer alkohol på sex av elva besökta krogar. Inte en enda gång blev de avvisade från stället. Nu drar en utbildning igång för att stärka krogpersonalens mod och kompetens i alkohol- och drogfrågor.

    – När vi hade audition för att välja skådespelare för uppdraget visade det sig tydligt att det är en konst att spela berusad på ett trovärdigt sätt. Många med fina meritlistor misslyckades, men de här två är verkligen skickliga, säger Pernilla Gilvad på organisationen RUS, Restauranger-utveckling-samarbete.

    Med skådespelarnas hjälp har man besökt elva restauranger och barer på Hisingen, för att kontrollera om personalen följer lagen genom att vägra servera kraftigt berusade gäster mer alkohol, och istället avvisa dem från lokalen.

    En ”berusad”, en observatör
    På sex av ställena serverades de en stor stark trots att de visade upp hela provkartan på kraftig berusning, som högljutt sludder, obalanserat hängande på bardisken och fumligt fipplande med pengar.

    – På varje ställe har en av skådespelarna spelat berusad och den andre agerat som den nyktre kompisen, som tydligt, så att personalen i baren verkligen noterat det, sagt saker som ”Att du alltid ska bli så full!” och ”Sover du?”. Ändå serverades den ”berusade” i sex av elva fall, berättar Pernilla Gilvad.

    Underlag för diskussion
    Resultatet tar hon nu med sig till den utbildning för krögarna på Hisingen som snart drar igång. Vilka etablissemang det var som inte klarade testet avslöjas inte, inte ens för krögarna själva.

    – Vi är inte ute efter att sätta dit någon. I vår lilla undersökning kan ju slumpen ha spelat en stor roll, man kanske sköter sig alldeles utmärkt i vanliga fall och precis den kvällen råkade ha en nyanställd vikarie i baren. Men just det kan ju hända alla, med tanke på den stora personalomsättningen i branschen, och det är bland annat den problematiken vi vill diskutera med dem som kollektiv, säger Pernilla Gilvad.

    Bättre resultat efter två utbildningar
    Liknande undersökningar och utbildningar har RUS tidigare genomfört på de större krogarna och restaurangerna inne i city, men nu tar man alltså konceptet till de mindre serveringarna på Hisingen.

    – I city genomförde vi testet tre gånger, varvat med utbildningar av personalen, och det var stor skillnad på deras agerande, framförallt mellan andra och tredje testet. De ”misslyckade” serveringarna sjönk då från 50 till 20 procent av fallen, säger Pernilla Gilvad.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!