Sex bidrag till semifinal i Göteborgsmåltiden
– Vi har fått in över 30 bidrag som på olika sätt lyfter Göteborgs matkultur, och det är imponerande att se den kreativitet och det engagemang som deltagarna har visat, säger Marcus Adevi, projektledare för Göteborgsmåltiden.
Göteborgsmåltiden
- Syftar till att skapa Göteborgs nya signaturrätt men är också en hyllning till Göteborgs matkultur, hållbarhet och gastronomiska kreativitet
- Semifinalen är en del av Switch forum, ett event som lyfter innovativa initiativ inom hållbar mat och framtidens matsystem
- En jury kommer att bedöma bidragen utifrån smak, hållbarhet och kopplingen till Göteborgs matkultur
- Parallellt med semifinalen pågår ett matlagningsevent med lokalproducenter organisationerna bakom initiativet
- Arrangeras av Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige och Rise inom ramen för det EU-finansierade projektet Switch
– Det är fantastiskt att se hur tävlingen inspirerat till nytänkande kring lokala råvaror och hållbar matlagning. Göteborg har en stark kulinarisk tradition kopplad till havet, och de tävlande har verkligen tagit fasta på det, fortsätter Marcus Adevi.
Juryn för Göteborgsmåltiden består av kockar, journalister, matinfluencers och forskare inom mat och hållbarhet.
De sex semifinalisterna (utan inbördes ordning):
Corina Akner
Ålder: 36
Bor: Gamlestaden
Tävlingsrätt: ”Göteborganoff”
En tomatfri stroganoff på svenska råvaror – rivna rödbetor, grädde, karameliserad lök och stora bitar eldost från Gamlestan
Nils Toshach
Ålder: 43 år
Bor: Lindome
Tävlingsrätt: Sillköttbullar med sojastekt broccoli, potatis och sellerimos samt brynt citronsmör
Malin Boban
Ålder: 35
Bor: Hisingen
Tävlingsrätt: ”Gothenburg royale”
En helt ny och mer hållbar variant på den klassiska räkmackan – en röra på krabba och musslor, Vrångebäcksmajonäs och pepparot på bagebröd med torkad rörhinna som är en alg
Josefine Malmer
Ålder: 51
Bor: Västra Frölunda
Tävlingsrätt: ”Taco’hej” – en göteborgsk taco bestående av närproducerade råvaror som friterade musslor, syrlig vitkålssallad, sockertång och majonnäs med hetta
Maria Bodestig
Ålder: 56
Bor: Lysekil (uppvuxen i Göteborg)
Tävlingsrätt: ”Fiskpudding – de va la gött”
En klassisk rätt med anor från Göteborg sen 1800-talet – fiskpudding på kolja och musselfond som dekoreras med dill och marinerad blåmussla, serveras med ärtsallad
Martin Jaller
Ålder: 40
Bor: Frösön (uppvuxen i Alingsås)
Tävlingsrätt: ”Den göteborgska allemansrätten”
Ett möte mellan det västgötska slätten och Bohusläns hav – en risotto på matvete med ölkokta musslor
Tävlingsbidragens recept kan komma att justeras av juryn för att kunna anpassad till offentlig måltid, restaurang med flera
Expertpanel/jury:
- Patrik Sewerin, köksmästare på restaurang Nola och expert på circulär odling/matlagning, juryledare
- Nikola Zivkovic, matinfluencer från Göteborg och med på Matens Maktbarometer 2024.
- Maria Zihammou, författare och matjournalist
- Britta Floren, hållbarhetsexpert vid Rise, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den gröna näringen och mer växtbaserat
- Jasmine Soufi, samhällsentreprenör och projektledare för Biskopsgårdens matfestival och Food Fest Gothenburg
- Joel Albertsson, driver odlingsbolaget Svalan, ett grönt nav av produktion och tjänster inom biointensivt och återuppbyggande jordbruk
- Anna Axelsson, hållbarhetsexpert vid Rise, Sveriges forskningsinstitut, med fokus mot den blå näringen och hållbar sjömat
- Maria Alexandersson, projektledare för Fullkornsfrämjandet som arbetar för att lyfta fullkornets roll i en hälsosam och hållbar kost
- Karin Hermansson, har fokus mot skolmåltiden och prisad förskolekock och måltidspedagog vid Stenungssunds kommun
- Stella Bentham, kockelev från Ester Mosessons gymnasium
- Nellie Corneliusson, kockelev från Ester Mosessons gymnasium
- Marcus Adevi, mat- och konsumentforskare vid Rise med fokus på hur matvanor formas och förändras samt projektledare för Göteborgsmåltiden