2025-10-23 | 3 min läsning

Silltaco poppis på Lövgärdesskolans sjömatsvecka

– Mina favoriter var fish and chips och silltacon, men fisksoppa var inte jättegod, säger Hamza Hasan, som går i sjuan. Klasskompisen Sibel Lukovic håller med och berättar att många elever hade svårt för musslorna i soppan. Foto: Jafar Alwash
2025-10-23 | 3 min läsning
Förra veckan serverades 400 elever på Lövgärdesskolan nya fiskrätter varje dag – allt från silltaco till braxburgare och laxlasagne.

Det var i förra veckan som Lövgärdesskolan i Angered ordnade en så kallad sjömatsvecka. Det eftersom skolan ingår i EU-projektet Switch, som vill väcka ungas intresse för sjömat – som jämfört med många andra animaliska proteiner både är näringsrik och klimatsmart.

Reaktionerna bland eleverna var blandade. Braxburgaren och fisksoppan föll inte många i smaken, men både silltacon och fish and chips blev populära. 

– Silltacon var faktiskt förvånansvärt god. Jag gillade de flesta rätterna – förutom fiskburgaren och fisksoppan med musslor. De flesta jag pratat med tyckte inte om grytan. Musslor är kanske inte något för oss barn och ungdomar. Men de andra rätterna har varit väldigt goda och dessa hoppas jag kommer tillbaka, säger Sibel Lukovic .

Från tvekan till smakprov 

Skolans köksmästare Irfan Naprelac berättar att många elever var nyfikna – men också skeptiska till de nya rätterna: 

– Vi har bytt ut huvudkomponenten i klassiska rätter – till exempel gjorde vi taco med sillfärs istället för köttfärs. I början var många skeptiska, vilket ledde till mycket matsvinn. Men vi uppmuntrade eleverna att ta lite åt gången och testa – så att de inte skulle slänga mat i onödan. På så sätt minskade vi svinnet och de dagarna då vi serverade fish and chips, silltaco och laxlasagne hade vi ett lågt svinn , säger han. 

Michaela Holmberg och Anna Axelsson är projektledare på forskningsinstitutet Rise. Foto: Jafar Alwash

EU-projekt vill bidra goda matvanor via skolmåltider 

Flera skolor i Göteborg deltar i det fyraåriga EU-projektet Switch, som i Sverige leds av forskningsinstitutet Rise och Chalmers. Syftet med projektet är att väcka nyfikenhet för mer hållbara matval, bland annat via skolmåltider.

Måltidspersonal har därför fått utbildning i hur man lagar nya, kreativa rätter med sjömat, och flera av dessa serverades nu under sjömatsveckan på Lövgärdesskolan. 

– Vi jobbar med tre tydliga mål: mer hållbar sjömat, mer fullkorn och mer grönt på tallriken –i linje med de rådande kostråden”, säger Anna Axelsson.  

– Och här på Lövgärdesskolan fokuserar vi alltså på sjömat. Anledningen till att vi valt att jobba med skolmaten är för att det är här man kan göra stor skillnad. För i skolan formas matvanor man tar med sig i vuxenlivet, säger Michaela Holmberg.  

Sanna-Maria Cacatian och Bafren Reza. Foto: Jafar Alwash

Sjömat i undervisningen och i matsalen 

Även om sjömatsveckan nu är över, är arbetet med sjömat långt ifrån slut på Lövgärdesskolan. 

– Våra sjuor kommer bland annat att besöka Sjömatsfrämjandet och gå på fiskauktion. Vi kommer också få besök av en matinfluencer och ambassadör från Världsnaturfonden som kommer att prata om vatten som resurs och delta vid en lektion när eleverna arbetar praktiskt med fisk, berättar Sanna-Maria Cacatian, som är hemkunskapslärare. 

– Flera av rätterna som fick höga betyg i utvärderingen kommer också tillbaka, säger Bafren Reza, koordinator.  



Prenumerera så du inte missar något nytt!