2024-04-23 | 3 min läsning

Sjöfartsmuseet Akvariet är Årets museum 2024

Sjöfartsmuseet Akvariet öppnade i december 2022 efter en stor om- och tillbyggnad. Foto: Kristin Lidell
2024-04-23 | 3 min läsning
Sjöfartsmuseet Akvariet är Årets museum 2024
Sjöfartsmuseet Akvariet har blivit utnämnt till Årets museum. De får priset för sin satsning på en innovativ, inspirerande och angelägen besöksupplevelse.

Utmärkelsen Årets museum delas ut av Svenska museer och svenska Icom – International council of museums. Årets vinnare presenterades på tisdagen och Sjöfartsmuseet Akvariet fick priset i konkurrens med Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

På museet finns nu ett helt nybyggt akvarium med livsmiljöer från hela världen och ett av Europas största akvarier för utrotningshotade koraller. Foto: Sjöfartsmuseet Akvariet

Ur juryns motivering:

Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.”

Läs mer: Svenska Icom

Carina Sjöholm, museichef på Sjöfartsmuseet Akvariet. Foto: Kristin Lidell

– Vi är otroligt stolta och glada över priset, som vi ser som ett kvitto på allt hårt arbete vi har lagt ner. Vi har fördubblat våra publiksiffror och ser att nya målgrupper hittar till oss. Nu hoppas vi att ännu fler hittar hit och upptäcker vad vi har att erbjuda, säger Carina Sjöholm, museichef.

Foto: Kristin Lidell

Nybyggt akvarium

Sjöfartsmuseet Akvariet öppnade i december 2022 efter en stor om- och tillbyggnad. På museet finns flera nya utställningar för barn och vuxna. Här finns också ett helt nybyggt akvarium med livsmiljöer från hela världen och ett av Europas största akvarier för utrotningshotade koraller.

Foto: Kristin Lidell

– I det nya museet kan publiken utforska människans relation till havet och havets betydelse för människan ur ett kulturhistoriskt och marinbiologiskt perspektiv. Genom att erbjuda kunskap, förståelse och en relation till havet vill vi skapa både hopp och intresse för vårt gemensamma kulturarv, vår framtid och miljö, säger Carina Sjöholm.

Foto: Sjöfartsmuseet AkvarietPrenumerera så du inte missar något nytt!