Odling/kloning av koraller har länge pågått på Sjöfartsmuseet Akvariet. En bit av korallen klipps av och fästes på ett hårt underlag där den växer fast och blir större. Detta kallas asexuell förökning och är alltså något helt annat än sexuell reproduktion av koraller som pågår i experimentakvariet. På bilden syns två arter inom släktet Acropora. Foto: Marie Wettmark/Sjöfartsmuseet Akvariet
Sjöfartsmuseet Akvariet skapar parningsmiljö för tropiska koraller
Syftet med forskningsprojektet, som bedrivs i en temporär akvariehall, är att på sikt skapa en genbank för att rädda utdöende bestånd i havet.
Förökar sig vid ett tillfälle per år
I ett experimentakvarium arbetar marinbiologerna för att simulera årstider, temperatur och ljus. De hoppas framkalla fortplantningslustan hos koralldjuren vid en viss given tidpunkt.
– De flesta korallarter har ett tillfälle per år där de förökar sig och släpper ut könsceller i form av ägg och spermier. När de väl släpper är det viktigt att alla släpper på samma dag för att de ska kunna uppstå ett möte, därför är de väldigt tajmade ute i naturen, säger David Sällström, marinbiolog.
Öppnar 2022
Om allt går vägen kommer förökningen att ske någon gång i augusti eller september. Forskarna blir då ett av ytterligare cirka fem forskarteam i världen som har lyckats.
Museet öppnar igen 2022. Då med ett helt nytt akvarium under mark med tio gånger så stor vattenvolym.