På framsidans tak har Skogomeskolan solcellspaneler. Foto: Joyce Lam
Skogomeskolan finalist i europeisk hållbarhetstävling
Skogomeskolan är en pilotskola i Göteborg när det kommer till stadens riktlinje om lärande för hållbar utveckling och systematiskt miljöarbete. Skogomeskolan arbetar med ett ”hela skolan- perspektiv” och strävar efter att alla ska beröras av skolans verksamhet; elever, skolans personal och även vårdnadshavare. Det är framförallt detta innovativa arbetssätt som gjorde att Göteborgs Stads Bryssekontor bedömde att Skogomeskolan var ett utmärkt europeiskt exempel och en stark kandidat för New European Bauhaus-priset.
Odlar på skolan
Skogomeskolan har dessutom ett eget växthus och odlingslådor. Förra året odlade hela skolan och i år är det eleverna i årskurs två som odlar mycket rädisor men också morötter.

Joyce Lam, förstelärare med ansvar för hållbarhet på Skogomeskolan.
– Rädisor växer ganska fort och vi hoppas kunna äta dem till lunch någon dag på skolan. Det finns också en tanke att eleverna i årskurs fem ska få sätta potatis och odla pumpor som är klara till hösten. Det beror på hur det går med rädisorna, eleverna behöver ha plats att odla på och just nu är det fullt.
Visar vardagen
I ansökan finns bilder som visar hur det ser ut på Skogomeskolan och en bild visar en vägg i entrén. Där går det att se naturmineraler och stenar som använts för att bygga skolan eller som kan hittas i området där skolan byggts.
– Vi har också berättat om de globala målen och hur vi jobbar mot det som ska uppfyllas 2030. Femmorna och Universeum har bland annat haft ett projekt om hållbar stad. Det vi har med i ansökan är inte något vi skapat för tävlingen, utan vi visar vad vi gör just nu, det som är en del av vår vardag, säger Joyce Lam.
Skogomeskolan passade bra
New European Bauhaus-priset belönar projekt och idéer som kombinerar konst, vetenskap och teknik för att främja hållbarhet, inkludering och en vackert designad vardag. Göteborgs Stads kontor i Bryssel tyckte Skogomeskolan skulle passa för kategorin “återknyt kontakten till naturen”.
– Tack vare ett långsiktigt samarbete mellan Brysselkontoret, grundskoleförvaltningen, miljöförvaltningen och Skogomeskolan kunde vi skriva och lämna in en ansökan till Bauhauspriset 2023, säger Catrine Norrgård, filialchef på Brysselkontoret.

På baksidan av Skogomeskolan finns växthus och odlingslådor. Foto: Joyce Lam
FAKTA | New European Bauhaus-priset
Vinnarna av New European Bauhaus-priset utses av en jury med experter. Bidragen bedöms utifrån deras innovativa karaktär, estetiska kvalitet, sociala och miljömässiga påverkan och möjligheten att bidra till en mer hållbar och inkluderande framtid. Årets vinnare får 30 000 euro. Prisutdelningen är i Bryssel den 21-22 juni. Totalt ansökte 1450 om priset.