2024-01-15 | 3 min läsning

Skolhunden Hera skapar lugn och harmoni

Rosa Celik gillar Hera väldigt mycket och har planer på att skaffa egen hund som vuxen. Foto: Rikard Jansson
2024-01-15 | 3 min läsning
Skolhunden Hera skapar lugn och harmoni
My Dog som är Nordens största hundmässa hålls just nu på Svenska Mässan. Här fick hundar i kommunal tjänst möjlighet att presentera sin verksamhet, bland annat av Line Steffensen som är hundinstruktör.

– Den största nyttan med en skolhund är att den ger ett lugn hos eleven och blir en indirekt hjälp för eleven att skapa relationer. Det kan också vara ett rent verktyg för kurator att skapa kontakt inför en utredning eller vid en myndighetskontakt, som kan vara stressande i sig, säger Malin Orwén, rektor på Lärjeskolan.

Positivt gensvar på skolan

Malin Orwén blev nyfiken på begreppet skolhund efter att ha hört talas om det för fyra år sedan. Efter att ha läst på om fenomenet som visat sig göra stor nytta inom bland annat skolan och vården tog hon kontakt med Line Steffensen som driver en hundskola.

Från vänster skolpsykolog Natalie Wallén, eleven Rosa Celik med skolhunden Hera och Malin Orwén, rektor på Lärjeskolan. Foto: Rikard Jansson

De första stegen i förberedelser var att göra en undersökning på skolan, vilket visade ett positivt gensvar. Efter en riskbedömning så togs nästa steg mot att skaffa skolhund på Lärjeskolan. Sedan dess har bland annat mellanpudeln Hera kommit att spela en viktig roll. Hon hjälper flera elever, däribland Rosa Celik, 15 år som går på Lärjeskolan.

Hera är lugn och lite tillbakadragen och samtidigt uppmärksam på just den som behöver hjälp.

“Eleverna påverkas direkt”

– Man ser att eleverna påverkas direkt av att ha en skolhund närvarande. Det skapar stor nyfikenhet och för många är det en första kontakt med ett djur, då de inte haft husdjur själva, till exempel av religiösa skäl, säger Natalie Wallén som är skolpsykolog.

Line Steffensen framhåller att det finns ett stort behov av skolhundar, men att utbildade hundförare är en bristvara. För att kvalitetssäkra insatserna måste de tränade skolhundarna först få ett lärintyg och därtill göra ett prov varje år.

– Många går hundutbildningar själva då de ser vilken nytta och vilken positiv effekt skolhundar har på elever som är i behov av stöd.

Skapar tid för paus och återhämtning

Aktiviteter med hunden skapar också tid för paus och återhämtning.

När en elev får komma ut på egen promenad med Hera och en vuxen får de egentid utan sin klass. En promenad med Hera kan fungera som en återhämtande paus från skolarbetet.

– Elever som tidigare har varit rymningsbenägna kan nu gå ut i skogen eftersom de håller i kopplet och går med Hera istället för att sticka iväg, säger Malin Orwén.

Hundarna har en lugnande effekt och känner av hur eleven mår. Men även hunden behöver återhämtning.

Hunden har egen plats för vila

– Hundens perspektiv är viktigt. Vi lägger stor vikt vid hur djuren mår, säger Line Steffensen.

Malin Orwén har därför säkerställt att hunden får en egen plats för vila och återhämtning. På Lärjeskolan jobbar Hera två dagar i veckan av fyra dagar i tjänst. Onsdagar är hon ledig.

Line Steffensen hänvisar till en beräkning av nationalekonomen Ingvar Nilsson som har beräknat kostnaden för 5 500 elever med problematisk skolfrånvaro till mellan 20 och 30 miljarder kronor och jämför det med kostnaden för hela rättsväsendet, inkluderat polisen som har en budget på 40 miljarder kronor per år.Prenumerera så du inte missar något nytt!