Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

2025-06-04 | 3 min läsning

Skolhunden Saga bidrar till kommunikation och samspel

Under vintern har Saga, en snart tre år gammal miniature american shepherd gjort sin praktik på Högsbodal anpassade gymnasieskola för att bli examinerad skolhund. På skolan går elever med intellektuell funktionsnedsättning.

– Genom att introducera en skolhund i vår skola ville vi skapa en stödjande och inkluderande miljö för våra elever. I de olika aktiviteterna tillsammans med Saga har eleverna fått möjlighet att öva på kommunikation och samspel. Elevernas välbefinnande, sociala utveckling och lärande har främjats, Aktiviteterna kan kopplas till flera delar av läroplanen och kursplanerna för anpassad gymnasieskola, säger rektor Linda Bäck.

Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

Hur påverkar Saga eleverna?

– Saga är jättebra på att känna av stämningen i ett rum och vad olika människor behöver, säger Sagas matte och hundförare Susanne Lundberg. Hon märker vilka elever som behöver lugn och med vilka hon kan vara mer alert. 

– De resultat vi sett hittills hos eleverna är bland annat förbättrad koncentration, ökad social interaktion, stärkt självkänsla och ökad fysisk aktivitet, berättar Linda. Eleverna har utvecklat sin kommunikation och samarbetsförmåga, och genom att ta hand om och umgås med en hund har de känt sig kompetenta och uppskattade. Dessutom har Saga uppmuntrat till rörelse, exempelvis genom promenader eller lek.

Vad har Saga för uppgifter på skolan?

– Vi har lite olika aktiviteter för olika elever och vad de behöver, säger Susanne.  När Saga träffar en av eleverna så spelar de exempelvis ett spel där eleven gömmer hundgodis under träkonor på ett bräde som Saga sedan letar upp. Detta tränar både elevens förmåga till interaktion samt fin- och grovmotoriken. Vi går också ut på promenad där eleven håller i kopplet och övar på samspel med Saga.

Foto: Linda Bäck

– Med två av de andra eleverna har vi kastat boll. Att se en elev vara aktiv och ta mer initiativ i samspelet med Saga – det är fantastiskt. Saga skapar både motivation och glädje, säger Linda.

Högsbodal AG har haft den stora glädjen att ta emot ett stipendium, vilket gör det möjligt att fortsätta det fina arbetet med skolhunden som påbörjats. Syftet är att försöka utveckla de goda resultat som uppnåtts samt att ge fler elever möjlighet att träna med Saga.  

– Under Sagas praktikperiod har hon arbetat individuellt med tre olika elever.  Nu ska vi lägga till ytterligare två elever och kanske också prova att ha henne i grupp, förklarar Linda.

Det verkar som om alla är nöjda med Saga och de resultat ni fått hittills. Är det något annat som du märkt att Saga bidragit till?

– Saga och Susanne har bidragit till ökad glädje hos eleverna när de är på skolan och de har även blivit väldigt uppskattade av personalen. Det tycker jag som rektor är jätteroligt, säger Linda.

Foto: Gunilla Ohlsson Ottosson

Det finns olika typer av sociala tjänstehundar och de delas vanligtvis upp i besökshund, vårdhund, terapihund och skolhund. För att bli tjänstehund krävs det både lämplighetstest och utbildning.  Saga, som är både vårdhund och skolhund, jobbar också på äldreboende emellanåt.

– Det är skillnad i hennes olika uppdrag och det förstår hon. Som vårdhund är hon mer social och interagerar med flera personer samtidigt. Som skolhund är det mer styrda uppgifter där hon ska bidra till att eleven når sina kunskapsmål. Det kallas för hundunderstödd pedagogik, berättar Susanne.

Vad tycker Saga om att vara skolhund?

– Hon tycker att det är jätteroligt och märker när jag börjar förbereda mig för ett jobb. Då är det som om hon tittar på mina andra hundar och säger ”Jag ska jobba, men ni får stanna hemma”. När hon får på sig sin väst blir hon professionell, det märks tydligt, skrattar Susanne.



Prenumerera så du inte missar något nytt!